Adrenal yorgunluk nedir? Adrenal yorgunluk nasıl önlenir?

Adrenal yorgunluk nedir?

Böbreklerin hemen üzerinde yerleşen adrenal bezler önemlidir çünkü strese cevap vermenize yardımcı olurlar. Kronik stresiniz varsa adrenaliniz hasarlanır, enerjiniz düşer, adrenal yorgunluk ortaya çıkar ve hayatınızı yönetmek zorlaşır. Aynı zamanda yorgun ve halsiz hissedersiniz. Çarpıntılar olabilir, endişeli hissedebilirsiniz veya uyku sorununuz olabilir. Canınız tuz çeker.

“Çok yorgunum ve hiç enerjim yok!”

Ayağa kalktığınızda başınız dönebilir tansiyonunuz düşer. Vücudunuz kan şekerinizi düzgün şekilde ayarlayamadığı için şeker isteğiniz olabilir. Tüm bunlar adrenal bezlerinizde sorun yaşadığınızın ipuçlarıdır.

Adrenal bezlerde neden sorun olur?

Peki, neden adrenal bezlerde sorun oluyor? Bu tamamen günlük hayatımızdaki kronik, aralıksız devam eden streslerden kaynaklanıyor: Aile hayatında stres, arkadaş ilişkilerinde stres, iş stresi, Facebook ve Twitter ile çevrimiçi dünyayla sürekli etkileşimde yaşadığımız farkında olmadığımız stres ve sürekli çalışıyor olmanın verdiği stres.

Adrenal bez

Stres tepkisinin nasıl çalıştığını, niçin yanlış gittiğini ve adrenal bezlerinizin neden zamanla kronik stresi telafi edemediğini anlamak gerçekten önemlidir.

Adrenal yorgunluk neden olur?

Stres tepkinizi anlamak için gün boyunca kortizol düzeylerini ölçmek için tükürük testi yapılıyor. Adrenal bezlerde tükenme olduğunda, kortizolünüz düşüyor çünkü artık stresle başa çıkacak kortizol kalmıyor, hayatın stresine normal şekilde cevap veremezsiniz ve sonunda çoğu zaman yorgun ve hasta hissedersiniz. Daha iyi hissetmek için çay kahve tüketimini artırırsınız- ancak bu taktikleri kullanmak da sıklıkla işe yaramaz.

Adrenal bezinizi nasıl iyileştirebilir ve enerjinizi nasıl tekrar kazanabilirsiniz?

Öncelikle, anti-inflamatuar bir diyet uygulamanızı öneririm. Denizde yetişen küçük balıklar ve diğer omega-3 yağ kaynakları gibi anti-inflamatuar gıdalara odaklanın; kırmızı ve mor meyveler (polifenolden zengindir);ıspanak brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler; tatlı patates; ceviz ve fındık. Günlük beslenmeye zerdeçal, zencefil ve biberiye dahil anti-inflamatuar bitkileri ekleyin. Öğün atlamayın. Adrenal işlev bozukluğunuz varsa, vücudunuzun yenilenmesi yemek atladığınızda güç olacaktır.

Adrenal yorgunluk nasıl önlenir?

Adrenal yorgunluk sorununun önüne geçmek istiyorsanız aktif olarak stresinizi rahatlamak için yöntemler araştırın. Akşamları yoga yapmak ya da sıcak bir duş işe yarayabilir. Küvete dolduracağınız rahatlatıcı maddeler ile bir küvet keyfi çok faydalı; buna Ultra-Duş diyorum: iki bardak Epsom tuzu, yarım bardak kabartma tozu, 10 damla lavanta yağı. Bütün bu maddeleri küvete koyup en az 20 dakika küvet keyfi yapın. Bebeklerin banyolarına lavanta yağı koyulduğunu biliyor muydunuz? Çünkü lavanta yağı stres hormonu kortizolü düşürür ve tüm hormonal sistemi dengelemeye yardımcı olur. Bu banyodan sonra, gerçekten stresinizin azaldığını göreceksiniz.

Çok basit şeyler önemli olumluı etkiye sahip olabiliyor. Egzersiz her zaman önemli – bir sabah yürüyüşü, hafif bir koşu, küçük bir bisiklet yolculuğu gibi nazik, düzenli egzersiz gibi. Beyinde melatonin ve serotonin üretimini destekleyen hipofiz bezinizi etkileyen doğal ışığı almak için temiz havada hareket edin.

Ayrıca düzenli ritim öneriyorum. Ritim, anahtardır çünkü hormonlarınız ritimlerle dengelenmiştir. Bu nedenle, her gün aynı saatte uyanıp her gün aynı saatte yatmaya, her gün aynı saatte yemek yeme… Bunlar doğal dengenizi sıfırlamaya yardımcı olan yaşam ritimleri. Yorgun hissettiğinizde molalar verin. Vücutlarımız, 90 dakikalık ritim döngüsüne ayarlıdır, 90 dakikada bir, birkaç dakika dinlenme molaları verin. Öğle 20-30 dakikalık şekerlemeler de beyni ve stresi sıfırlamak için harika bir yoldur.

Takviyelerle stres dayanıklılığınızı artırın

Takviyeler, adrenal bezlerinizi desteklemenin en basit yollarından biridir. Kliniğimizde, adaptojen olarak adlandırılan, strese uyum sağlamanıza yardımcı olan takviye serumlar kullanıyoruz. Adrenallerin dengelenmesine yardımcı olmak için günlük ekleme programınıza aşağıdakileri eklemeyi deneyin:

  • Sibirya ginsengi veya Rhodiola veya Cordyceps – stres tepkinize de yardımcı olan tüm harika takviyeler.
  • C vitamini (500 ila 1000 mg, günde bir defa), çinko (30 mg, günde bir defa), vitaminler, özellikle B5 vitamini (2 günde bir)
  • Ashwagandha, manolya, theanin (yeşil çaydan) ve fosfatidilserin, aşırı stres tepkisini sakinleştirmeye ve uykuyu geliştirmeye yardımcı olabilir.
  • Yine de benzer şikayetlerden yakınıyorsanız, Beyin 360 Kliniğimizde serum ve rehabilitasyon programları ile yakınmalarınızı iyileştirmeyi hedefliyoruz.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR