Alzheimer hastalığı tanısı alanlarda mutlaka kontrol edilmesi gereken bazı ipuçları var. Bu yazımızda bunları madde madde anlatacağız.
İşitme sorunu
İşitme, beyin hücrelerini canlı tutar. İşitme sorunları yaşayanlarda beyin hücreleri sessizleşir ve iletimi yavaşlatır. İşitme ile ilgili sorununuz varsa mutlaka test yaptırmalı ve gerekiyorsa işitme cihazı kullanmanız Alzheimer hastalığınızın kötüleşmesini engellemek için önemli bir basamaktır
Kişilik özellikleri
Genellikle depresif, anksiyeteli, obsesif veya olaylar karşısında negatif tutum sergileyen kişilerde Alzheimer hastalığı daha sık görülüyor. Uzun süreli tedavi edilemeyen ruhsal sorunlar Alzheimer hastalığı için yüksek risk taşıyor.
Diyabet hastalığı
Alzheimer hastalığına tip 3 diyabet deniyor, kan şeker düzeyleri hastalığın kötüleşmesinde önemli. Beslenme düzeninize, basit karbonhidrat tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Kan şekeri dengesizliğiniz varsa mutlaka bir beslenme programına sizi dahil ediyoruz. Genellikle Alzheimer hastalığında anti inflamatuar veya MIND diyeti dediğimiz programlar oldukça faydalıdır.
Ağız ve diş sağlığı
Alzheimer hastalığında inflamasyon ile baş etmek mühimdir. İnflamasyon sindirim sisteminden ve ağızdan başlar. Ağız içi mikrobiyatanız sağlık durumunuz için ipuçları verir.
Sağlıklı protein tüketimi
Özellikle inek ürünlerine alerjiniz olup olmadığını kontrol edin. Süt tükettiğinizde gaz, karın şişkinliği gibi yakınmalarınız oluyorsa laktoz ve kazein açısından beslenmenize dikkat etmeli ve inek ürünlerinden uzak durmalısınız, keçi ürünlerini tercih edebilirsiniz.
Mide koruyucu kullanımı
Mide koruyucular mide asidini bozarak besinlerin yeterince sindirilememesine neden olabilir, özellikle de B vitamini eksikliği sık olur. Ayrıca mide asidi bozulması bağırsağa toksinlerin ulaşmasına neden olur ve Alzheimer hastalığına zemin hazırlayabilir. Bu konuyu vurgulayan bilimsel yayınlar her geçen gün artmaya başladı.