Alzheimer hastalığında bağırsak sağlığı kilit rol oynuyor!

Alzheimer hastalığında bağırsak sağlığı kilit rol oynuyor!

Kronik kabızlık, bağırsak sağlığının bir göstergesi olmanın yanı sıra, hafıza sorunları için potansiyel bir uyarıcı işaret olabilir.

110 bin kişi üzerinde yapılan çalışmada gün aşırı bağırsak hareketlerine sahip olmayan kronik kabızlığı olan kişilerin “erken yaşlanma” beyin belirtileri gösterdiği saptandı. Kronik kabızlığı olanlar hafıza ve düşünme testlerinde daha kötü performans gösterdi ve %73’ü bilişsel becerilerinin azaldığını belirtti.

Bu sonuçların kesin olarak kabızlığın demansı tetiklediğini kanıtlamamakla birlikte bağırsak sağlığı ile beyin sağlığı arasındaki bağlantıları güçlendiren kanıtlara eklendiğini söylemek mümkün. Kabızlık ve hafıza ilişkisi bağırsak mikrobiyomu aracılığıyla bağlantılı olabilir.

Son yıllarda, bağırsak mikrobiyomu ile çeşitli hastalıklar, özellikle Alzheimer gibi dejeneratif beyin hastalıkları arasındaki bağlantıları inceleyen araştırmalar çok fazla artış gösterdi.

Hafıza sorunları ve kabızlığı olan hastaların mikrobiyatasında lifin parçalanması sırasında üretilen ve iltihabı kontrol eden yağ asidi bütirat üreten bağırsak bakterilerinin nispeten az olduğu gösterildi.

Bu sonuçlar, klinisyenlerin özellikle kabızlık konusunda hastalarıyla bağırsak sağlığını konuşmalarının önemini vurguluyor.

Bol miktarda lif zengini yiyecekler; sebzeler, meyveler, tam tahıllar ve fasulyeler tüketmek ve düzenli egzersiz yaparak kabızlığı önlemek bağırsak sağlığını iyileştirebilir.

Araştırmalar, iyi yaşam tarzı alışkanlıklarının yaşla ilgili bilişsel gerileme ve demans riskini azaltacağını bildiriyor.

Alzheimer hastalığında bağırsak sağlığı kilit rol oynuyor!

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR