Amansız bir hastalık: Telaş Hastalığı

Amansız bir hastalık: Telaş Hastalığı

Günümüzde zihinsel yorgunluk, fiziksel yorgunluğun bir adım önüne geçmiş ve birçok başka hastalığa zemin oluşturmuş durumda. Bunun en temel nedeni yüzyıllardır güneş ile uyanan ve doğaya uyumlu şekilde çalışarak hayatını geçiren atalarımızın aksi bir yaşam şeklini benimsemiş olmamız. Beynimizde sürekli arka planda çalışan bir sistem ve yetiştirilmesi gereken yığınla iş var. Ancak bu işlerin birçoğu fiziksel değil.

Aslında literatüre bir hastalık olarak geçmese de ‘sürekli’ olarak iş yetiştirmeye çalışmanın, yapılması gereken bir sonraki görevi düşünmenin bir adı var: Telaş hastalığı. Bu durum sürekli çalışan bir beyin ile birlikte, bağırsak problemleri, sırt ağrısı, uykusuzluk ya da yorgun uyanma, baş ağrısı gibi birbirinden alakasız görünen birçok belirti ile görülüyorsa artık bir hastalık gibi düşünülebilir.

Telaş hastalığına tutulmuş olabilir misiniz?

Türkan Şoray, Dila Hanım filminin bir sahnesinde şöyle der, “Hep böyle olabilse insan, kuş gibi hafiflese. Çalışsa, yese, uyusa.” Burada aslında insan doğasının en temel yaşam biçimi anlatılır. Milyonlarca yıldır atalarımız için yıllık izin, hafta sonu tatili yoktu. Ama aynı zamanda pazartesi sendromu, e-mail stresi de yoktu. Gün doğumuyla güne başlar, fiziksel olarak yorulur, güneşin altında saatleri takip etmeden çalışır, gün batımıyla uyurdu. Şimdi ise nüfusun büyük çoğunluğu kapalı bir ofis içinde günlerini geçiriyor. Evden çalışmaya geçilmesiyle görev yükü daha da arttı. Öğle yemekleri hazırlarken bir yandan cevaplanması gereken e-mailler zihni meşgul ediyor.

Telaş hastalığı nasıl belirtiler verebilir?

  • Sürekli zihniniz karışık ve düşünce halinde ise
  • Beynimi durduramıyorum uykuda bile çalışıyor diyorsanız
  • Uyku kaliteniz düştüyse
  • Sabahları yorgun uyanıyor ya da gece uyuyamıyorsanız
  • Gün içinde yorgunluk geliyorsa
  • Baş ağrısı
  • Hazımsızlık ve bağırsak problemleri
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması, sık soğuk algınlığı geçirme yakınmalarınız varsa

Telaş hastalığı sağlığımızı nasıl tehdit eder?

Sürekli bir işten diğer bir işi yetiştirmek için koştururken bazı şeyleri rafa kaldırmak gerekir. Bu durumda aklın bir yeri hep o görev ile meşgul olur. Bu hem yaptığınız işe konsantre olmanızı engeller hem de anksiyeteyi arttırır. Ayrıca kendi içinizde suçluluk duygusu da geliştirmeniz büyük bir ihtimal.

DİPNOT: Farklı nedenlerle dahi olsa uzun süre stres altında kalmak veya beyni ve zihni dinlendirmeden çalıştırmak uzun vadede tükenmişlik sendromuna neden olur. Tükenmişlik sendromunda şelaleye giden bir kayıkta tersine kürek çekmişçesine bir yorgunluk olur. Bir yere varamadığınız gibi gücünüz de tükenir.

Yapılan bir araştırmada yaşları 18 ile 30 arasında değişen 3 bin yetişkin takip edildi. Telaş, rekabetçilik, anksiyete, depresyon belirtileri gösteren katılımcılar 15 yıl sonra tekrar incelendiğinde birçoğunun hipertansiyon problemi olduğu görüldü. Telaş hastalığı; yüksek tansiyon ve kalp problemleri için risk faktörlerinin başında geliyor. Sürekli endişe içinde olmak ve telaş ile yaşamak elbette ki stres nedeni.

Telaş hastalığının sosyal ilişkilere de zarar verebilen bir yönü var. İletişim kurduğunuz kişileri can kulağıyla dinlemekte ve konsantre olmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Sürekli zihnin meşgul olması doğum günlerini, özel günleri bile unutmaya, uzun vadede iş arkadaş ve aile ilişkilerinize zarar vermeye başlar.

Telaş hastalığından nasıl kurtulacağız?

Öncelikle her zaman bir sorunun farkına varmak onu çözmek için en önemli adım. Bu durumun farkına vardıktan sonra her şeye yetişemeyeceğinizi kabullenin. Bir robot değil insansınız ve yetişememeniz çok normal.

İşleri sınırlandırın

Yapmanız gereken işleri sınırlandırmazsanız eğer diğer işlerinizde de verimsiz ve başarısız olacaksınız o yüzden öncelikle bunu yapmanız gerektiğini kabullenin.

Yürüyüş yapın

Fiziksel aktivite anksiyeteyi azaltmak için birebir. Hatta hafif depresyon için ilaç kullanmak yerine düzenli yürüyüş yapmak da aynı etkiyi yapabiliyor. Açık havada yürüyüş en iyi tercih iken, doğada yapıldığında zihinsel ve fiziksel olarak en az 2 kat daha olumlu etki yapacaktır.

Farkındalıkla stresi azaltma yolları geliştirin

Meditasyon, nefes egzersizleri hatta örgü örmek… Her ne yaparsanız yapın zihninizi boşaltmanız gerektiğini unutmayın.

İhtiyaçlarınızı ikinci plana atmayın

Bu yoğunlukla çalışanlar genellikle öğün atlar, az uyur ve hareketsiz bir yaşam sürer. Zaten çok kısa bir süre sonra bel ve sırt ağrıları başlar. Vücudun verdiği alarmları göz ardı etmeyin. 1 ayı geçen ağrılar riskli olmakla birlikte öncelikle neden kaynaklanabileceğini düşünün ve basit ihtimalleri ortadan kaldırmak için bir şeyler yapın. Sırt ağrınız için ufak masa başı egzersizler bile işe yarayabilir. Eğer bu egzersiz ile geçiyorsa zaten ciddi bir şey değildir. Ayrıca dehidrasyon yani susuzluk ciddi bir sorundur. Yoğun çalışanların en çok unuttuğu şey su içmektir. Bu nedenle masanızda her zaman şişe su bulundurun.

Yalnız kalın

Eğer sürekli bir insan yoğunluğu içindeyseniz her gün 15 dakika bile olsa tek başınıza bir odaya geçip kapınızı kapatıp oturun. Mümkünse hiçbir şey yapmadan ve düşünmeden kendinizle vakit geçirin.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR