Antienflamatuar beslenme düzeni

Antienflamatuar beslenme düzeni

Sekiz enflamatuar besini diyetinizden çıkarın. Bu enflamasyon ile savaşmanız için yaptığınız güçlü bir girişim olacaktır. Sekiz gün içinde her gün bir tane besini diyetinizden çıkarın. Ardından Sekiz hafta boyunca bu besinleri içermeyen bir beslenme planı uygulayın.

Sekiz haftanın sonunda yavaş yavaş diyetinizden çıkardığınız sekiz besini diyetinize tekrar ekleyin. Yaptığınız diyet ile vücudunuzun enflamasyon düzeyini azalttığınız için tekrar besini aldığınızda sizde reaksiyona yol açacaksa bunu hemen fark edeceksiniz.

Sonunda kendinize sağlıklı bir beslenme planı oluşturacaksınız.

Diyetinizden çıkaracağınız besinler

  1. Tahıllar

Glüten içermese bile tüm tahılları çıkarmalısınız. Birçok insan tahıllara karşı enflamasyon yaşar, siz bu kişilerden biri misiniz bunu öğreneceğiz. Mısır, pirinç, kinoa, yulaf, çavdar, arpa, buğday gibi.

Yüksek glisemik doğası nedeniyle şekerin sağlık açısından ne kadar kötü olduğunu hepimiz biliyoruz, ancak buğday başta olmak üzere tahıl ürünleri daha yüksek glisemik indekse sahiptir, bu yüzden buğday ekmeğinin bir parçasını yemek bile iki tane sofra şekeri tüketmekle aynıdır. Ve bu tahılların çoğu depolanan vücut yağına dönüşüyor. Kahvaltıda yemeyi düşündüğün “simit” mi? Tekrar düşün. Sadece depolanan vücut yağına dönüşecek. Rafine edilmiş yani işlenmiş tahıllı gıdalar yerine tam tahıllı gıdaları tercih etmek sağlık açısından elbette daha faydalı… Ancak tam tahıllar; bilinenin aksine yüksek nişastalı, glisemik indeksi yüksek olan yiyeceklerdir ve fazla tüketilmeleri önerilmez…

Tahıl denildiğinde ilk olarak akla buğday ve buğdaydan elde edilen ürünler gelir. Özellikle buğdayın içinde glüten adı verilen protein bileşeni birçok insanda yüksek oranda alerjiktir ve enflamasyonu artırarak kronik hastalıklara zemin hazırlar. Günümüzde kullanılan buğdayın neredeyse tamamı yüksek oranda işlenmiştir, bu da tohumu, esansiyel yağları ve kepeğin en besleyici bileşenlerini kaybetmek anlamına gelir.

Eliminasyon diyeti için beslenmenizden çıkarmanız gereken tahıl ürünleri

Gluten içeren besinler: Buğday, arpa, çavdar, kuskus, irmik, bulgur.

İşlenmiş tahıl ürünleri: Kraker, ekmek, makarna, erişte, hamur işleri, kurabiyeler.

Diğer tahıl ürünleri: Arpa maltı, soya sosu, hazır salata sosları, hazır et bunyon, aromalı cipsler, bira, bazı şarap çeşitleri.

  1. Süt ve Süt Ürünleri

Süt ve süt ürünleri laktoz ve kazein içerirler. Hayvansal süt, yoğurt, krema, ayran, dondurma, peynir, labne peyniri, tereyağı ve kahve kreması. Bu besinler enflamasyon kaynağıdır ve sizde etkileri var mı diyetinizden çıkarmadan bilemezsiniz.

  1. Tatlandırıcılar

En saf hallerinde karbonhidrat veya şekerlerdir, çoğu karmaşık karbonhidrattır ve sindirilmeleri zordur. Daha kötüsü, yüksek glisemik indekse sahiptirler. Yapay tatlandırıclar sıklıkla kalori azaltmak için tüketiliyor. Oysa düşük kalorili sahte şekerle yapılmış bir ürün tüketerek beyni kandırmış oluyoruz. Düşük kalorili maddeleri yemek, vücudun metabolizmasını düşürür. Bunun anlamı şu; tatlandırıcılar tersine yağ yağmak yerine vücutta yağ depolanmasına neden oluyor. Bu beynin iştahı artırmasını ve su dengesini sağlamak için daha fazla besin alımını tetiklemesine yol açıyor olabilir.

  • Malt şurubu
  • Mısır şurubu
  • Pekmez
  • Beyaz veya kahverengi şeker
  • Agave şurubu
  • Enerji içecekleri
  • Hazır meyve suları
  • Hazır buzlu çaylar
  • Gizli tatlandırıcılar; ketçap, barbekü sosu, krakerler, hazır çorbalar, salata sosları.
  1. Enflamasyona Neden Olan Yağlar

Mısır, soya, kanola, ayçiçeği, sebze yağları ve trans yağları diyetinizden çıkarmalısınız. Antienflamatuar yağlar ise hakiki zeytinyağı, avokado yağı ve hindistan cevizi yağıdır.

  1. Baklagiller

Bezelye, siyah fasülye, mercimek, fıstık, fıstık ezmesi ve soya içeren her şey. Bazılarımız baklagilleri kolay sindirebilirken bazılarımız çok zorlanır. Sizde hangisi olduğunu tekrar diyetinize eklediğinizde göreceksiniz.

  1. Kuruyemiş ve Çekirdekler

Badem, kaju, fıstık fındık, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, susam gibi.

  1. Yumurta

Bazen yumurtanın tümü vücudunuzu zorlarken bazen sadece beyazı sorun yaratabilir. Ben yumurtayı seviyorum. Birçok kişi yumurtanın beyazında bulunan albümine hassastır. Sadece yumurtayı değil yumurta içeren tüm ürünleri kesin; mayonez, puding, muhallebi, kurabiye, salata sosu, makarna, dondurma, hazır çorbalar, badem ezmesi gibi.

  1. Patlıcangiller

Domates, tatlı ve acı biber, patates, patlıcan, goji beri gibi besin değeri yüksek bitkilerdir. Bu sebzeler birçok vitamin, mineral, lif ve antioksidan içerir ama bazen bizi hasta da edebilirler.

Tüm bu besinleri diyetinizden çıkararak denemeler yapmanın yanı sıra enflamasyonu daha etkili önlemek için her bir bölge için ‘anti enflamatuar’ güç verecek destekler kullanabilirsiniz.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR