Aralıklı orucun basit kalori kısıtlamasının ötesinde yaşlanma karşıtı faydalarını artık biliyoruz.
Hangi aralıklı oruç tavsiyesine uymalıyım?
Birçok farklı aralıklı oruç önerisi var. Birçoğu uykunun da içinde olduğu 16 saatlik açlığı öneriyor. Bazıları da sadece kalori kısıtlamasını tercih ediyor.
Kalori kısıtlaması ile aralıklı oruç arasında toplam kalori benzer olsa da oruç tutmanın hormonal etkileri çok fazladır.
Aralıklı oruç sırasında ne olur?
Oruç sırasında tüm besin sensörleri devreye giriyor. AMPK artıyor, insülin ve mTOR azalıyor. Düzenleyici hormon olan adrenalin, noradrenalin ve büyüme hormonu artar. Bu düzenleyici hormonlar enerjiyi artırır ve metabolizma hızını korur. Bu hormonal değişiklikler basit kalori kısıtlaması ile ortaya çıkmaz.
Aralıklı oruç ve kalori kısıtlaması
Kalori kısıtlaması sırasında her zaman açlık hormon sinyali ile açlık hissedilir. Açlık hissi o kadar temel içgüdü ki bu sinyali görmezden gelmek imkansızdır. Bu nedenle kalori kısıtlaması birçok kilo verme programını başarısız kılıyor.
Aralıklı oruç iştahı da azaltıyor
Öte yandan oruç tutmak çoğu zaman yeme isteğini ve açlığı azaltabiliyor. Birçok kişi kilo vermek için aralıklı oruç yöntemi kullanırken iştahının da azaldığını belirtiyor. Gerçekte açlık sinyali azaldığında genellikle midelerinin küçüklüklerini düşünüyorlar.
Ancak unutmamalıdır ki kalori kısıtlaması yalnızca sağlıklı ve yeterli beslenmeyi sürdürdüğünüz sürece sağlıklıdır. Vücut yağınız belli bir eşiğin altına düştüğünde bağışıklık sisteminiz yavaşlar.