Baş dönmesi yakınmalarınız aslında migrene bağlı olabilir

Baş dönmesi yakınmalarınız aslında migrene bağlı olabilir

Baş dönmesi en sık gördüğümüz yakınmalar arasındadır. Peki yaşadığınız baş dönmesi ataklarının aslında bir migren atağı olabileceğini biliyor musunuz? Migren her zaman başağrısı ile birlikte olmayabilir.

Vestibuler Migren Nedir?

Sıklıkla günlerce süren baş dönmesi atakları olur ve nadiren buna başağrısı eşlik eder. Biz bu duruma vestibuler migren diyoruz. Baş dönmesinin ve baş ağrısının beraber görülmesi çok nadir oluyor. Bu yüzden de tanıyı koymak zor. Vestibuler migren hastalarının bazıları hiçbir zaman anlamlı başağrısı yaşamayabilir. Baş dönmesi ya da vertigo dediğimiz yakınmaya ışık hassasiyeti, ses hassasiyeti, görme ile ya da duysal yakınmalar eşlik edebiliyor. Sık görülen bir tablo değil toplumda %3-4 görülüyor. Çoğu kişinin ailesinde migren öyküsü ve kendilerinin çocukluk döneminde taşıt tutması yakınması vardır.

Baş Dönmesi Atakları

Baş dönmesi sıklıkla ataklar halinde gelir saatler günler hatta haftalar sürebilir. Çok şiddetlidir, günlük aktiviteleri engeller ve beraberinde ışık ses rahatsızlığı olabilir. Hiç başağrısı eşlik etmediğinde tablo iç kulağa bağlı vertigo olarak değerlendirilerek tedavi edilmeye çalışılır. Ancak bu tedaviler genellikle başarısız olur. Hastalar şikayetleri geçmedikçe KBB, Nöroloj hekimleri arasında mekik dokurlar.

Vestibuler Migren Tanısı Nasıl Konur?

Tanı için destekleyici kriterlerimiz var:

  • Ailede migren öyküsü olması
  • Çocukluk döneminde araç tutması yakınmaları

Orta ya da şiddetli tekrarlayan baş dönmesi atakları ile beraber en az 2 kez ışık ve ses rahatsızlığının eşlik ettiği migren tipi başağrıları yaşamış olmalısınız. Yani hayatınızın bir döneminde en az 2 kez migrene benzer zonklayıcı şiddetli başağrısı atağı olması gerekiyor. Kendinizi deneyin, sürekli baş dönmesi atakları yaşıyorsunuz, kullandığınız baş dönmesi tedavilerine rağmen yakınmalarınız devam ediyor ise bu tablo vestibuler migren dediğimiz bir migren çeşidi olabilir.

Vestibuler migrenin nedeni tam bilinmemekte. Beyin kan akımı sinir bağlantılarında iletim bozuklukları ile ilgili gibi görünüyor. Vestibuler migrende tetikleyici faktörler aynen migren tetikleyicileri gibidir. Stres, endişe, kafein alkol gibi besinler, uyku problemleri, adet döngüleri hormon düzensizlikleri, hava değişikliği tetikleyiciler arasındadır.

Baş dönmesi migren olabilir mi?

Baş dönmesi migren olabilir mi?

Tanıda bazı hastalıklarla karışabilir. Peki, nasıl ayırt ediyoruz?

Menier Hastalığı

Ataklar öncesinde kulakta dolgunluk hissi veya ağrı olur, eşlik eden kulak çınlaması vardır, ataklar sırasında işitmede azalma görülür. Bu yakınmalar vestibuler migrende pek görülmez.

Benign Paroksizmal Vertigo

Yılda ya da ayda birkaç kez ataklarla seyreder, saatler günler sürer. Benign paroksizmal vertigo ise çok kısa sureli ancak haftalar aylar sürebilen baş dönmesi ataklarıdır. Vertigo atakları sırasında muayenede gözlerde dışa bakışlarda nistagmus dediğimiz titreme görülür.

Geçici Beyin Felci

Özellikle 55 yaşın üzerindeki kişilerde beyin denge damarlarında tıkanıklığa bağlı baş dönmesi yakınması ile giden geçici beyin felçleri olabilir. Yakınmalar ani başlar, sıklıkla birkaç dakika saat sürer ve beraberinde kusma sık görülür.

Tedavide mutlaka migrene yaklaştığımız şekilde tedavi planlaması yapıyoruz. Beraberinde yaşam tarzı değişiklikleri yapmak ve tetikleyicilerden kaçınmak atakların sayısını azaltmaktadır. Sağlıklı beslenmek, düzenli uyku, stresle baş etmek, düzenli egzersiz yapmak tedavide önemli noktalar arasında.

Baş Dönmesi

Baş dönmesinin nedenleri

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR