Beyinde karşılaşılan beyin tümörlerinin tanınmasında ve tanımlanmasında bazı teknik testler kullanıyoruz.
Beyin MR veya Beyin BT
MR beyin tümörlerini tanımada en iyi yöntemlerden biridir. Beyin BT eğer MR çekilemez ise alternatif tetkiktir. Bu tetkikleri yaparken tümörün daha iyi görülebilmesi için damardan kontrast madde veriliyor. Bu testler tümörün boyutunu, ve tam yerini belirlememize yardım eder. Doktorunuz tümörün akciğer, meme veya bağırsaklara yayılıp yayımladığını anlamak için ekstra testler isteyebilir.
Biyopsi
Tümörden örnek alınarak mikroskop altında incelenir ve tümörün doğası tipi belirlenir. Cerrah ameliyat esnasında hızlıca parça alıp patolojiye gönderip hızlı şekilde kötü huylu tümör ise tamamen tümörü çıkarabilir. Eğer tümör ulaşılması zor bir yerde ise stereotaksik biyopsi yani kafa tasında bir delik açılarak iğne yardımı ile tümör dokusuna ulaşılır ve parça alınır.
Lomber ponksiyon
Beyinde dolaşan beyin sıvısı belden ulaşılarak alınabilir ve incelenebilir. Beyin omurilik sıvısında tümör hücreleri varlığı araştırılır.
Özel testler
Beyin omurilik sıvısı veya kanda tümör markerları değerlendirilir. Tümör genlerine bakılabilir.
Beyin PET görüntüleme
Damardan radyoaktif madde verilerek tümörün vücutta herhangi bir yayılma yapıp yapmadığı ve tümörün evrelemesi yapılabilir. PET inceleme hızlı büyüyen kötü huylu tümörlerde etkin bir yöntemdir. İyi huylu tümörleri göstermeyebilir.