Beyin oldukça hassas bir organ dış çevreden etkileniyor ve çalışma sistemine zarar verebiliyor. Düzgün çalışmayan beyin düzgün çalışmayan bir vücut demektir. Bu nedenle beynimize zarar veren sebepleri gözden geçirerek tamir etmemiz çok önemli.
Fiziksel travma
Hafif bile olsa sarsıntılar, kazalar beyni etkiler.
Madde kullanımı
Esrar vs dışında maddelerden başka bazı uyku ve rahatlama ilaçları kullanmak bile beyne zarar verir. Kısa süreli iyi hissettirse de uzun vadede felakete yol açar.
Alkol tüketimi
Kalbe iyi geldiği söylense de beyne zarar veriyor. Orta karar içmek bile beyin işlevlerini etkiliyor. Alkol kullananların beyni daha küçük. Beyin büyüklüğü önemli. Prefrontal korteks görevini bozar. Prefrontal korteks planlama önceden düşünme, yargılama ile ilgilidir.
Obezite/aşırı kilo
Yağlar toksik zararlı maddeleri depolarlar. Vücudunuzda ne kadar çok yağ olursa beyniniz o kadar kötüdür. Obezite Alzheimer riskini artırır.
Yanlış beslenme
Unutmayın ne yerseniz osunuz.
Düşük kan akımı
Kan dolaşımı beyne ihtiyacı olan oksijen, şeker ve vitamini getirir. Toksinleri atar. Nikotin aşırı kafein ve hareketsizlik beyne kan akışını azaltır.
Kronik stres
Sorunlu evlilik zor işler maddi sorunlar kronik stres sebebidir. Sürekli stres altında beyin stres hormonu kortizolü salar. Kortizol iştah şekere düşkünlüğü artırır ve kilo almaya yol açar. Cildi yağlandırır ve sivilceleri artırır. Kas gerginliği ve kronik ağrıları artırır. Tansiyonu yükseltir.
Uyku sorunu
Düzensiz bir uyku düzeni ve kronik uyku bozukluklarının fiziksel, duygusal ve kognitif sağlık üzerinde olumsuz etkilere yol açar.
Sigara kullanımı
Beyin ve vücuda kan akımını kısıtlar. Sigara içen kişinin cildinden yaşlanmayı görürsünüz. Bu kişilerin beyinleri de yaşlıdır.
Aşırı kafein
Her şeyin fazlasının zararlı olduğu gerçeği kafein içeren besin maddeleri için de geçerli. O nedenle beyin sağlığınızı korumak için aşırı kafein tüketiminden de uzak durmalısınız.
Fazla televizyon izlemek
Aşırı televizyon izlemek çocuklarda hiperaktivite erişkinlerde Alzheimer Hastalığı ile ilişkilidir. Günde 2 saatten fazla televizyon izlemek obeziteyi artırır.
Şiddet içeren bilgisayar oyunları
Şiddete ve öğrenme güçlüğüne yol açar. Beyin görüntülemelerde bu oyunlar beyinde madde kullanımı ile aynı bölgeyi harekete geçiriyor. Bu oyunlara uyuşturucu gibi bağımlı oluyor.
Su kaybı
Vücudun %70, beynin %80’i sudur. Yeterinde su içmiyorsanız beyin işlevi azalır.
Aşırı mesajlaşma ve sosyal ağ kullanımı
Mesaj yazmak internette sosyal ağlarda vakit geçirmek dikkat problemlerine yol açar. Ve yüz yüze iletişimde zorlanmaya neden olur.