Besinler, ruh haliniz, kaygılarınız, stres düzeyleriniz, düşünceniz, davranışlarınız ve bilişsel işleviniz üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.
Besin alerjileri, “beyin sağlığı” sorunlarına neden olacak şekilde beyni toksik hale getirir ve bu da inflamasyona yol açar. Yapılan çalışmalara göre, nüfusun %20’sinden fazlası gıda intoleransı veya gıda alerjisi problemleri ile boğuşuyor.
Birçoğumuz birkaç saat veya gün önce yediğimiz bir şey ile zihinsel veya bilişsel sorunlarımız arasında bağlantı kuramayız.
Geleneksel tıp, gıdalara verilen bu reaksiyonları görmezden gelme eğiliminde olmuştur. Bununla birlikte, Beyin 360 Kliniğinin deneyimli hekimlerinin otuz yılı aşkın süredir yaptığı çalışmalar ve klinik uygulamalar, gıda alerjilerinin/hassasiyetlerinin birçok “zihinsel” yakınmalara yol açabilecek bir metabolik bozukluk yarattığını göstermektedir:
- Tükenmişlik sendromu
- Zihin bulanıklığı
- Düşünme hızında yavaşlama
- Sinirlilik ve öfke nöbetleri
- Endişe
- Depresyon
- Dikkat eksikliği hiperaktivite
- Otizm
- Demans
Sorunlarınızda gıda alerjilerinin olup olmadığını öğrenmek için bir eliminasyon diyeti uygulamak iyi bir fikirdir.
Eliminasyon diyeti nedir?
Bir eliminasyon diyeti, potansiyel olarak alerjenik yiyecek ve içecekleri diyetinizden geçici olarak çıkarır. Belirli bir süre sonra gıdalar, reaksiyonları tetikleyip tetiklemediklerini görmek için teker teker yeniden verilir. Hoş olmayan fiziksel, zihinsel, bilişsel veya davranışsal sorunlara neden olan yiyecekler, bu sorunlardan kaçınmak için kalıcı olarak ortadan kaldırılabilir. Aslında biz nörolojide eliminasyon diyetini ön planda inflamasyon yapan gıdalara karşı yapıyoruz.
Eliminasyon diyetleri kavramı yeni değil. Yıllardır DEHB, otizmli ve hatta sara nöbetleri olan pediatrik hastalarda bu gıdaları ortadan kaldırdığımızda kayda değer gelişmeler olduğunu görüyoruz. O zamandan beri, eliminasyon diyetleri, beyin sağlığı ve zihinsel sağlık sorunlarına karşı en önemli silahlardan biri olarak ortaya çıkmıştır.
Beyin 360 kliniğinde hastalar sadece 2 ay boyunca eliminasyon diyetini denediğinde, bu genellikle dramatik bir fark yaratır. Şu anda, gıda alerjisi laboratuvar testleri güvenilmez olmaya devam ediyor. Belirli gıdalara duyarlı olup olmadığınızı görmenin en iyi yolu, tüm olası suçluları ortadan kaldırmak ve onları birer birer diyetinize ekleyerek test etmektir.
Eliminasyon diyeti nasıl takip edilir?
İşte bir eliminasyon diyetini takip etmek için adımlar:
Aşağıdaki potansiyel gıda alerjenlerini iki ay boyunca kesin. Şeker, glüten, soya, mısır ve süt ürünlerinin yanı sıra yapay tatlandırıcılar, boyalar ve katkı maddeleri.
Bir ay sonra, her 3-4 günde bir gıda maddelerini yavaş yavaş yeniden diyetinize ekleyin. Bir reaksiyon fark edip etmediğinizi görmek için yeniden verilen yiyecekleri 3 gün boyunca günde en az 2-3 kez yiyin.
Birkaç dakika içinde veya 72 saate kadar ortaya çıkabilecek yakınmaları değerlendirin.
Vücudun detoksifikasyonuna yardımcı olmak için bol su için ve günlük bağırsak hareketlerinizi takip edin. Bağırsakların iyileşmesine yardımcı olması için probiyotik takviyesi ve multivitamin eklemek iyi bir fikirdir.
Eliminasyon diyeti yakınmaları
Eliminasyon diyeti sırasında ortaya çıkan yakınmalarınız, sağlığınız hakkında bir dedektif olduğunuz için önemlidir. Diyetinizin ilk haftasında baş ağrısı, halsizlik veya ruh hali değişiklikleri gibi detoks belirtileri yaşarsanız dikkat edin. Eliminasyon diyetindeki fiziksel ve duygusal değişiklikleri kaydetmek için bir günlük tutmanız iyi bir fikirdir.
Eliminasyon diyeti sonrası
Eliminasyon diyetinden altı hafta sonra, elimine ettiğiniz yiyecekleri tekrar yemeye başlayabilirsiniz. Yiyecekleri birer birer yeniden sunmak önemlidir. Bu şekilde, belirtileriniz varsa, rahatsız edici yiyeceği kolayca tespit edebilirsiniz. Detoks döneminde en çok canınızın çektiği yiyecekleri ilk önce denemeye başlayabilirsiniz.
Bir besine yeniden giriş yaptığınızda, eliminasyon diyeti besine ek olarak, iki gün boyunca yeni besinden iki ya da üç porsiyon ekleyin ve vücudunuzun besine tepkisini gözlemleyin. Ruh hali, enerji seviyeleri, ağrı, uyku, konsantrasyon, mide sorunları, tıkanıklık veya fark ettiğiniz diğer belirtilerdeki herhangi bir değişikliğin yazılı bir kaydını tutun.
Yeniden başlama döneminde rahatsızlık hissederseniz veya yakınmaların tekrar başlaması durumunda gıdanın hissettiğiniz rahatsızlıkla bir ilgisi olduğundan emin olabilirsiniz. Aslında, bir besini yeniden yediğinizde belirtiler yaşıyorsanız rahatsız edici besini yemeyi bırakın ve başka bir yeni besini tekrar vermeden önce belirtilerin tamamen geçmesine izin verin. Çıkardığınız tüm yiyecekleri test edene kadar yeni yiyecekleri birer birer diyetinize eklemeye devam edin.