50 yaşına geldiğimizde hafızamız konusunda endişelenmeye başlıyoruz. Hele ki unutkanlığı olan bir yakınımız varsa – ufak şeyleri unutuyorum endişe etmem gereken bir şey mi? diye sürekli sorular soruyoruz. Endişelenmekte belki haklıyız doğru beynimiz yaş ilerledikçe küçülüyor, ama güzel haber şu; beyin yapısı plastiktir yani yeniden şekillenebilme yeteneğine sahiptir. Yaşınız kaç olursa olsun beyninizi genç tutabilirsiniz, özellikle de hafıza bölgelerinizi. Biz buna nöroplastisite diyoruz. Tabii nöroplastisite sağlamak ve beyninizi her daim genç tutmak için yapmanız gerekenler var.
Yaşlandım, unutkanlığım normal mi?
Hayır! Yaşlandığınızda unutkanlık yaşamanız normal değildir.
Çoğumuz isimleri hatırlamakta veya yeni şeyler öğrenmekte geçmişteki genç halimize kıyasla daha yavaşız! Peki gerçekten bir sorun olup olmadığını nasıl bilebiliriz? Daha erkenden unutkanlık olup olmadığını saptamak ve erken müdahale etmek çok önemli. Kendinizde unutkanlıkları dikkate almanız ve önemsemeniz gerekiyor, “Yaşım ilerledi, bu yaşta unutkanlık normal!” demeyi artık bırakın.
Etrafımızda dostlarımızla konuşuyoruz. Unutkanlıklarımızdan bahsettiğimizde “bende de var!” cevabını sık duyuyoruz. Peki, bu normal mi? Tabii ki değil! Yaşınız kaç olursa olsun unutkanlık normal değil ve bunu önlemek için yapabileceğimiz çok şey var.
Unutkanlığınız için hastaneye başvurduğunuz testler var elbet, ama siz kendiniz de artık unutkanlığınızın bir sorun olup olmadığını kendiniz test edebilirsiniz. Dünyada yeni yeni gündeme gelen işte bu testin adı KOGNOSKOPİ.
Kognoskopi Testi nedir?
Kognoskopi Testinin sizlerin yapabileceği daha anlaşılır formu var, bir de hekiminizin size yapabileceği daha karmaşık formu var. 40 yaş üstünde özellikle ailenizde demans öyküsü varsa sizde risklerin ortaya çıkarılması artık Kognoskopi Testi ile mümkün. Bu test henüz daha klinik yakınmanız bile yokken olası riskleri tespit edebiliyor ve erkenden önlem almamızı sağlayabiliyor.
Size harika bir haber Kognoskopi Testini Türkiye’de yapan ilk ve tek merkez olmaktan mutluluk duyuyoruz. Kognoskopi Testi yanında Kişisel Risk Analiz Değerlendirmesi ile kişiye özel kognitif beyin sağlığı rehabilitasyonu uygulamaları artık ülkemizde de bu sayede yapılabiliyor.
Kognoskopi nasıl yapılıyor?
Web sitemiz www.deryauluduz.com veya www.beyin360.com sayfalarımızdan ya da Beyin Sağlığı Derneği BEYİNDER’in resmi web sitesinin (www.beyinder.org) ana sayfasında bulunan BrainUp 360 Kognoskopi Testi ve Beyin Sağlığı Testini yapın. Testlerin tamamlanması yaklaşık olarak 7-8 dakika sürüyor.
Testleri bir bilgisayarda, tablet veya telefonunuzda yapabilir ve tamamladıktan hemen sonra bilişsel sağlığınızın genel puanını alabilirsiniz. Bilişsel sağlık puanınız, e-posta adresinize ayrıntılı bir rapor olacak iletilecek.
Büyük çoğunlukla insanların yaşlarına göre normal, sağlıklı aralıkta puan alacak olmaları rahatlatıcıdır. bu da ‘endişeli sağlıklılar’ı rahatlatmaya yardımcı olur. Yaş ve eğitim düzeyleri için ortalamanın altında puan alan kişiler bunu anlatan bir rapor alırlar ve doktorlarını görmeleri teşvik edilir. Bu yöntem çok önemli çünkü birçoğumuz doktorumuza bu konuyu açmaya çekiniyoruz.
Kognoskopi Testi sizler için, özel ve titiz araştırmalara hazırlanmıştır ve tamamen ücretsizdir.