Bilişsel davranışçı tedavide değerlendirme temelli tedaviler

Bilişsel davranışçı tedavide değerlendirme temelli tedaviler

Yetişkin bireylerde ortalama nefes oranı dakikada 12-15 nefes aralığıdır. 2-5 arasındaki küçük çocuklar, dakikada 25-30 nefes oranı ile daha fazla nefes alırken 5-12 yaş aralığındaki çocuklar ise dakikada 20-25 aralığında nefes alır.

Diyafragmatik nefes

Danışanın nefesini doğru bir biçimde şekillendirmek için genelde gevşemiş, dakikada 6 nefes şeklinde zirve bir performansın hedeflendiği bir tedavi protokolü gerekmektedir. Gevşemiş bir nefes sadece kaygıyı dindirmekle kalmayıp, beyinde glikoz ve oksijenin emilmesi hakkında yardımcı olur.

Biyogeribildirim

Biyogeribildirim müdahaleleri, deri ısısı kontrolü ve nabız değişkenliği eğitimidir. Nabız değişkenliği, vücudun altında olduğu stres miktarını belirlemek amacıyla kullanılabilen kalp atışlarında zaman içerisinde meydana gelen farklılıkları saptamada yardımcı olur.

Nörogeribildirim

Ruh sağlığı sorunları için müdahaleci olmayan beyin temelli bir tedavidir. Zirve performansa ulaşmak içinde kullanılır. Beyin dalgaları verilerini toplamak için EEG teknolojisi kullanılır. Danışanlar beyin aktiviteleri hakkında geribildirim alarak kendi performanslarını düzenleme şansı yakalayabilirler.

İyi oluş ve optimal performans

Sağlığın, fiziksel ruhsal ve sosyal iyi oluş durumu önerilmiştir. Mesleki iyi oluş kişinin iş hayatındaki kişisel doyumu ve zenginliği içermektedir. Entelektüel iyi oluş ise öğrenme ve bilişsel aktiviteleri ele almaktadır. Örneğin fiziksel aktivitelerle birlikte yapılan dikkat çalışmaları Alzheimer bozukluğunun önlenmesinde etkili bir olgu niteliğindedir.

Fiziksel iyi oluş ise; diyet, uyku egzersiz öz bakım düzenlenerek sağlıklı davranışlarda bulunma halidir. Fiziksel zaman, örneğin yapılan aerobik nöronal büyümeyi uyararak beyni güçlendiren bir aktivite olarak tanımlanır. Yapılan egzersiz depresyon semptomlarını azaltmada antidepresanlar kadar işe yaramaktadır.

Yaşlılarda yapılan egzersizler ise hipokampusun hacmini arttırdığı ve belleği iyileştirdiği söylenmektedir. Uyku zamanı beyin için oldukça önemlidir. Beynin öğrenmesini arttırarak, belleğin bütünleşmesini sağlamaktadır. Uyku kalitesinden yoksun olan insanların bellek ve öğrenme süreçleri zarar görmektedir. Aynı zamanda depresyon ile aralarında pozitif bir korelasyon bulunmaktadır.

Sosyal iyi oluş ise; kişiler arası kurulan ilişkiler ve toplumsal ilişkilerin tümüdür. Kurulan sağlam sosyal ilişkilerin, kan basıncına ek olarak kardiyovasküler , endokrin ve bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri olduğu kanıtlanmıştır.

Terapötik yaşam tarzı değişiklikleri

İnsanların oluşturduğu günlük alışkanlıklar ve yaşam tarzı tercihleri genel ruh sağlıkları işleyişlerinde önemli rol oynamaktadır. En önemli yaşam tarzı değişiklikleri ise; beslenme ve kilo yönetimi, uyku ve egzersizdir.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR