Alzheimer Hastalığı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Alzheimer hastalığı olanlar için “hafıza şeridi” kişilerin yüzleri, isimler ve nihayetinde konuşmanın anlaşılabilirliğinin bulanıklaşacağı çözümü zor bir labirent haline gelir. Alzheimer hastalığı ile ilgili en önemli sorulardan bazıları ve bu hastalığı anlamak için ihtiyacınız olan cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

1. Alzheimer hastalığı nedir?

Özellikle 65 yaş üzerinde her 10 kişinin 1’ini etkileyen Alzheimer hastalığı, hafızayı ve diğer bilişsel işlevleri hasara uğratan bir tablodur. Hastalık “ilerleyicidir”, ilk yakınmalar hafif kafa karışıklığı ile başlayabilir, ancak ilerleyen zamanlarda aile bireylerinin adlarını hatırlamama, konuşma ve diğer temel günlük işlevleri yerine getirmekte zorlanma noktasına kadar kötüleşebilir.

2. Alzheimer hastalığı demanstan farklı mıdır?

Demans, genel bir tanımlamadır. Unutkanlığın tıbbi adı demanstır. Alzheimer hastalığı ise demans grubu içindedir, demansı olan kişilerin %70’inde Alzheimer hastalığı vardır. Demansa neden olan yaş dahil başka risk faktörleri vardır, ama mutlaka Alzheimer hastalığı vardır anlamına gelmez.

3. Bir Alzheimer hastasının beyni, sağlıklı bir beyinden farklı mıdır?

Amiloid beta ve tau gibi bazı zararlı proteinlerin, Alzheimer hastalarının beyinlerinde kümeler halinde biriktiği biliniyor. Bu birikme sinir hücreleri arasındaki iletişimi bozarak beynin hipokampus gibi hafıza ve uzaysal navigasyondan sorumlu olan kilit alanlarına iletilerin gitmesini engeller ve bu alanlara zarar verir. Alzheimer hastalığı olan hastaların beyinlerinde iltihaplanma ve oksidatif hasar belirgindir.

4.Alzheimer hastalığı riski taşıyıp taşımadığımızı nasıl anlayacağız?

Yaş ve aile öyküsü en büyük risk faktörleridir, ancak kafa travması, damarsal hastalıklar (hipertansiyon ve diyabet gibi) ve beslenme eksikliği bile Alzheimer hastalığı gelişmesinde rol oynayabilir. Özellikle 40 yaş üzerinde iseniz ve ailenizde Alzheimer hastalığı varsa mutlaka sizin de araştırılmanızı öneriyoruz. Araştırma için ayrıntılı hafıza testleri ve beynin üç boyutlu haritalamasını yapmak en ideal yöntemlerdir.

6. Alzheimer için bir tedavi var mı?

Hayır, eğer Alzheimer hastalığı yakınmalarınız başladı ise tamamen geri döndürülmesi ve düzeltilmesi artık mümkün değil. Ancak ilerleyici bir hastalık olması nedeniyle hızlıca tedaviye başlanması ilerlemesini durdurmaktadır. Bu nedenle hastalığın erken tanısı ve tedavisi çok önemli.

7. Alzheimer hastalığının gelişmesini önlemek için yapabileceğim bir şey var mı?

Ne yediğiniz önemlidir. Akdeniz diyeti ve Antiinflamatuar beslenme Alzheimer riskini azaltabilir. Bu nedenle, bol meyve, sebze, balık, fındık ve baklagiller seçin ve yüksek yağlı, işlenmiş gıdalardan uzak durun. Bunun yanında kliniğimize başvuran kişilerde gerekli önlemlerin alınması konusunda yaşam düzenleme eğitimleri verilmektedir. Bu eğitimler arasında beynin yeterli ve sağlıklı oksijenlenmesi, uykunun düzenlenmesi, toksinlerin atılması ve stres yönetimi ön plana çıkmaktadır.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım
    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın