Hafıza kaybına ne sebep olur?
Hafıza kaybına çeşitli faktörler neden olabilir. Yaşlandıkça, kronik iltihaplanma, oksidatif stres, DHEA ve pregnenolon gibi hormonların azalması, vücutta toksin birikimi, damarlarda fonksiyon kaybı gibi daha birçok neden hafızayı olumsuz etkileyebilir. Beslenme yetersizlikleri ve bazı ilaçlar hafıza ve kognitif depolarınızı etkileyebilir. Beyin 360 kliniğine başvurduğunuzda tüm bu sebepleri ayrıntılı değerlendiriyor. Kişiye göre tedaviler yapılıyor.
Hafızamı geliştirmek için ne yapabilirim?
Doğru ve dengeli beslenmenin, zihinsel kapasite üzerinde önemli bir etkisi var. Web sitemizden takip edebileceğiniz veya Beyin 360 Kliniğimizde deneyimli beslenme uzmanlarımızla görüşerek öğrenebileceğiniz Akdeniz tarzı bir beslenme şekli ve Anti-inflamatuar beslenme düzenine geçmeyi deneyin.
Egzersiz, yeterli ve düzenli uyku ve stres yönetimi beynin hafıza reservlerinin gelişimi için fazlasıyla önemlidir. Ayrıca, yeni bir beceri veya dil öğrenmek gibi hafızanızı eğiten aktivitelere katılın. Tıpkı kasların egzersizle güçlendirilmesi gibi, beyniniz de zihinsel egzersizle güçlendirilir.
Kısa süreli hafıza, hazır erişim için zihninizde kısa bir süre (genellikle birkaç saniye!) bilgi tutma yeteneğini ifade eder; örneğin, hemen kullanmak üzere bir telefon numarasını hatırlamanız gerekiyorsa. Ancak unutmayın kısa süreli hafıza uzun süreli hafızaya giden yolu sağlar.
Hafızanızın güçlenmesi için öncelikle kısa süreli hafızayı güçlendirmekle başlamalısınız. Eğer bilgi direkt kısa süreli hafıza ile beyne alınmamışsa saliseler içinde unutulur. Hafızanın erişilebilirliğini uzatmanın bazı yolları sözlü hatırlatıcılar veya anımsatıcı cihazlar kullanmaktır. Bu teknikler bilgiyi daha somut bir şeyle ilişkilendirmeye yardımcı olur.
Siz de bir günlük yapılacaklar listesi hazırlayarak işe koyulabilirsiniz. Doğru beslenme ve düzenli uyku egzersiz gibi sağlıklı bir yaşam tarzı da hafızayı geliştirecektir.