Kış yaklaştıkça pandemi için yine endişelenmeye başladık ve “Bağışıklığımızı nasıl koruruz?” sorularını sık sık sorar olduk. Etrafımızda bir sağlıkçı bulduğumuzda “Grip aşısı yaptırmalı mıyım?”, “Nasıl bağışıklığımı korumalıyım?”, “C vitamini almalı mıyım?” soruları hepimizin aklına geliyor.
C vitamini akciğer fonksiyonlarına destek oluyor
Yapılan çalışmalar, özellikle COVID-19 tanısı koyulan hastaların tedavisinde yüksek dozda C vitamini kullanımının olumlu sonuç verdiğini gösteriyor. Hastalık ağırlaşmadan ve hasta entübe edilme noktasına gelmeden önce akciğer fonksiyonlarına destek olması ve bağışıklığı güçlendirmesi için damar yolu ile verilen yüksek dozda C vitamini hastalığın ilerlemesini önleyebilir. Yüksek doz C vitamini tedavisi hastalarda yoğun bakım süresini %8 ve entübasyon süresini de %18,2 azaltabiliyor.
Yüksek doz C vitamininin yan etkilerine dikkat
Fakat henüz ağız yolu ile alınan yüksek doz C vitamini takviyelerinin hastalığa yardımcı olup olamayacağını gösteren net bir bulgu yok. Aksine ishal ve mide bulantısı gibi yan etkilere sebebiyet verdiği görülüyor. En doğru seçenek damar yolu ile ‘immun booster’ dediğimiz ‘bağışıklık dopingi’ şeklinde kullanım gibi görünüyor.
C vitamini suda çözünür, yani fazla miktarlarda C vitamini aldığınızda tamamı vücudunuzda depolanmaz, bunun yerine idrarla atılır. Daha fazla C vitamini almanız, vücudunuzun daha fazla C vitamini depoladığı anlamına gelmez. Gereğinden fazla alınan C vitamini takviyeleri ishale sebebiyet verebilir. Yapılan çalışmalarda bahsedilen ve hastalara iyi geldiği belirtilen yüksek doz C vitamini takviyeleri damar yoluyla ve yalnızca hastaneye yatacak kadar kötü durumdaki hastalara verildi.
C vitamini takviyelerinin kalitesi de önemli
Tüm bu anlattıklarımıza rağmen yine de ağızdan ekstra C vitamini takviyesi almak isterseniz alacağınız vitaminin kalitesine ve dozuna dikkat etmenizi öneririz. Takviyeler ilaçlar gibi güvenlik standartları uygulamalarına tabii tutulmazlar. Bu nedenle adı duyulmuş güvenilir firmaların takviyelerini kullanmak akıllıca olacaktır. Güvenilir denetleme firmaları tarafından denetlenmiş ve onaylanmış bir C vitamini takviyesi seçmek en doğrusudur.
Günlük maksimum dozu aşmayın
C vitamini dozu günlük maksimum 2000 mg’dır. Aldığınız takviyenin prospektüsünü mutlaka okumalı ve gereğinden fazla tüketmediğinize emin olmalısınız. C vitamini takviyeleri bazı kemoterapi, radyasyon tedavileri ve kolesterol ilaçları ile etkileşime geçerek bazı yan etkilere sebep olabilir.
Size önerim en iyisi alıp almama ve kullanma önerileri hakkında doktorunuza mutlaka danışın.