Daha Sağlıklı Bir Beyin İçin Yürüyün

Daha Sağlıklı Bir Beyin İçin Yürüyün

Yürümek beyin sağlığınız için yapabileceğiniz en basit ama en etkili egzersizlerin başında geliyor. 50 yaşından sonra beynimiz doğası gereği yaşlanmaya ve belirli beyin fonksiyonlarını uzun vadede yavaşlatmaya başlar. Bu durum bireyi ilerleyen süreçte beraberinde hafıza problemlerine, unutkanlığa ve devamında Alzheimer’a kadar götürebilir.

Yürümek beynin yavaşlamasını geciktirir

Beyin fonksiyonlarının yavaşlamasını geciktirmek ve hatta önlemek için yapabileceğiniz en güzel şey yürümek. Yürümek sadece beyin ve vücut koordinasyonunu güçlendirmek ve vücut dengenizi korumakla kalmaz, beynin hafıza, konuşma, duyma, davranış, öğrenme ve sosyal fonksiyonlarını da destekler.

Yürüyerek beyninizin daha çok oksijen almasını sağlarsınız

Attığınız her adım kaslarınız ve lifleriniz aracılığıyla sinir hücrelerini ve dolayısıyla da beyninize mesajlar gönderir. Bu mesajlar beynin kan akımını arttırarak beyninize daha çok oksijen ve besin alınmasını sağlar, yeni sinir hücrelerinin oluşumunu artırır ve bir yandan da var olan sinir hücreleri arası etkileşimi arttırır. İşte bu yeni sinir hücreleri oluşumları beyin ve vücut arasında yeni iletişim kanallarının açılmasını sağlamış olur.

Ve sonuç olarak sadece yürüyüş yaparak vücudunuza çok daha iyi bakan daha iyi bir beyin inşa etmiş olursunuz.  Hatta inanması zor belki ama yapılan klinik çalışmalarda yürüyüşün beyin boyutunu büyüttüğü fiziksel olarak ispatlanmış durumda. Diğer egzersiz türleri de tabii ki hem beynimiz hem vücudumuz için çok fayda gösterir ama hiçbiri yürüyüşün bu inanılmaz etkileriyle bir tutulamaz.

Yürüyüşün beyne faydaları

Peki, beyinde bu değişimlerin meydana gelmesi ne kadar zaman alıyor?

Eğer aktif olarak egzersiz yapmıyorsanız ve durağan bir hayatınız var ise, ilk yürüyüş adımlarında beyninizde değişimler oluşmaya başlıyor. Yürümeye devam ettiğinizde birkaç ay içerisinde bu değişim fiziksel olarak da tespit edilebilir hale geliyor.

Haftada 5 gün 30-40 dakikalık tempolu yürüyüş yaparak ve bunu sürekli hale getirerek beyninizin gereğinden erken yaşlanmasını ve fonksiyonlarının yavaşlamasını engelleyebilirsiniz.

Yürüyüş yaparken hedefinizi kilometrelerle değil dakikalarla oluşturmaya özen gösterin. Yani “Bugün 5 km yürüyeceğim.” şeklinde değil de “Bugün 45 dakika yürüyüş yapacağım.” şeklinde hedefler oluşturun.

Yürüyüş fiziksel olarak güçlendirir

Bir sakatlık yaşadıysanız veya hastalık geçirdiyseniz yürüyüş vücudunuzun bu travmalarla baş etmesini kolaylaştırarak fiziksel olarak sizi güçlendirecektir. Eğer yürümenizi bile zorlaştıran bir rahatsızlık atlatıyorsanız bir havuzun içinde yürümeyi deneyebilirsiniz. Bu egzersiz normal yürüyüşü çok daha kolay ve sorunsuz yapmanıza yardımcı olacaktır.

Ağır egzersizler olmadan da spor yapabilirsiniz

Çoğu insan yürüyüş yaparken kendilerini suçlu hissediyor, bu egzersizin yeterli olmadığını hatta çok basit olduğunu düşünüyor. Bunun sebebi beynimize kazınmış olan “Acı yoksa kazanç da yok!” kodu ne yazık ki. Yani ağır bir egzersiz yapıp kendimizi harap etmeden spor yapmış sayılmadığımıza inanıyoruz. Oysa yürüyüş yapacağımız diğer tüm egzersizlerden daha faydalı olacak farkında değiliz.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR