Baş dönmesi birçok anksiyete ve depresyon hastasının deneyimlediği yakınmalardan biridir. Vücudumuzun hareket ve duruş dengesinden işitme ve denge sistemimiz sorumludur.
İşitme sistemine beyincik ve gözlerimiz yardım eder. Yaşadığımız baş dönmeleri veya denge kayıpları beynimize bağlı işitme sistemimizin bize bir şeylerin yolunda gitmediğini anlatma yöntemidir.
Beyinde baş dönmesi ve anksiyeteden sorumlu bölge aynı
Beynimizde baş dönmesinde sorumlu bölge ile anksiyeteden sorumlu bölge aynıdır. Bu sebeple ikisinden birine sahipseniz diğer belirtiyi de göstermeniz oldukça doğaldır.
Anksiyete baş dönmesinin belirtileri
Anksiyete ile oluşan baş dönmesi genellikle kendini boşlukta yürüyormuş hissi, sanki etraf değil de kendi dönüyormuş hissi verir. Zaman zaman oda dönüyormuş veya hareket ediyormuş hissi de oluşturabilir.
İşitme sistemi anormallikleri
İşitme sisteminizde oluşan herhangi bir anormallik baş dönmesine sebep olabilir. Eğer zaten baş dönmesi problemleriniz varsa anksiyete ile birleştiğinde durum daha da kötüleşir. Bu nedenle tedavi sürecinde daha iyi sonuç alabilmek adına anksiyete ve baş dönmesi ayrı ayrı değil beraber değerlendirilmeli ve tedavisi birlikte yapılmalıdır.
Tedavide fizik tedavi seansları etkili
Son dönemde anksiyete ve baş dönmesinin beraber tedavisinde fizik tedavi seanslarının oldukça etkili olduğu anlaşıldı. Yapılan fizik tedavide hedeflenen hastanın işitme ve denge sistemini olabilecek en iyi şekilde çalıştırması ve denge problemi ve beraberinde anksiyete ile baş edebilmesidir.
Özellikle anksiyetenin eşlik ettiği baş dönmesi ve denge sorunlarında fizik tedavi yanı sıra davranış değişim terapisi alan hastaların çok daha hızlı düzelme kaydettiğini görüyoruz.
Bu durumda anksiyete ve beraberinde baş dönmesi/denge problemleri yaşıyorsanız, durumunuzu göz ardı etmek büyük bir hata olacaktır.
Yakınmalar ciddiye alınmalı
Sonuçta tüm yakınmalarımız vücudumuzun bizim için ürettiği yardım çığlıklarıymış gibi düşünmemiz ve bu yakınmaları ciddiye almamız gerekiyor. Eğer bu belirtileri gösteriyorsanız mutlaka bir doktora başvurmalı ve devamında da gerekli ilaçlarla beraber fizik tedaviyi ve davranış değişim terapisini de içeren yoğun bir tedavi programına girmelisiniz.