Dikkat eksikliği, kulağa basit bir konu gibi gelse de ilerlemişse hastanın hayatını tahmin edebileceğinizden çok daha fazla etkileyen ve ciddiye alınarak mutlaka tedavi edilmesi gereken bir tablodur. Bahsettiğimiz dikkat eksikliği günlük hayatta ara ara hepimizin yaşadığı dalgınlık hali değil tabii ki.
Dikkat eksikliği tedavisi
Dikkat eksikliğinin tedavi edilmesi gereken bir hal aldığını söylemek için doğru ve detaylı bir değerlendirme yapmak çok önemli. Örneğin birkaç haftadır okulda odaklanma zorluğu çeken çocuğunuzu koşa koşa doktora götürmek doğru bir hareket olmaz.
Öncelikle bu odaklanma probleminin asıl sebebini bulmaya çalışmanız gerek. Mesela çocuk yeterli ve sağlıklı uyuyor mu? Düzenli besleniyor mu yani okulda belirli saatler arasında aç kalıyor mu? Sınav dönemi mi veya stres yaptığı farklı bir şey mi var? Son dönemde onu endişelendirecek şeyler yaşadı mı?
Gençlerde dikkat eksikliği
Odaklanma ve dikkat eksikliği sorunları özellikle gençlerde görüldüğünde sorun genellikle yaşadıkları psikolojik sıkıntıların bir dışa vurumu oluyor. Bu nedenle çocuğun saydığımız bu sıkıntılardan herhangi birini veya birkaçını gösterip göstermediğini değerlendirerek doktora başvurup vurmama konusunda karar verebilirsiniz.
Dikkat eksikliğine karşı alınabilecek önlemler
Peki, konsantrasyon bozukluğu ve dikkat eksikliğiniz varsa siz neler yapabilirsiniz,
- Eğer hayat stiliniz ile ilgili bir durum ise yaşam şeklinizde yapacağınız basit birkaç değişiklik sorunu çözecektir.
- İçerisinde meyve, sebze, baklagiller ve bol protein barındıran dengeli bir beslenme programına başlamak yalnızca dikkat eksikliğinizi değil kilo problemleri ile mücadelenizi de kolaylaştırarak sağlıklı bir vücuda kavuşmanızı sağlayacaktır.
- Gün içerisinde aralıklarla ufak atıştırmalıklar tüketmek açlık yaşamanızı önler ve odaklanmanızı arttırır.
- Daha düzenli ve kaliteli uyumak için değişiklikler yapabilirsiniz. Örneğin karabuğday tohumu yastığı kullanmayı deneyebilirsiniz, daha önce sağlıklı bir uyku için neler yapabileceğinizi detaylarıyla anlattığımız yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.
- Eğer gün içerisinde 300 mg dan fazla kafein tüketiyorsanız bunu azaltmalısınız, kafein doğru oranda alındığında odaklanmayı arttırıcı etki gösterse de fazla alımı uykusuzluk ve konsantrasyon eksikliklerine sebep olacaktır.
- Eğer stresli ve yoğun tempolu hayatınız varsa bu stresi azaltmak ve biraz yavaşlayıp nefes almak dikkat problemleriniz için çözüm olabilir. Tabi stresi azaltın derken tüm hayatınızı yeniden tasarlayın demiyoruz ama en azından meditasyon yaparak, kitap okuyarak, arkadaşlarınızla keyifli zaman geçirerek veya bir roman yazmaya başlayarak kısacası kendinize zaman ayırarak bu stresle baş etmeyi deneyebilirsiniz.
Dikkat eksikliği nasıl tedavi edilebilir?
Uygulamanız gereken tedavi aslında hastalığınızın tanısına göre de şekillenebilir, örneğin hiperaktiviteye bağlı dikkat eksikliğiniz varsa çeşitli ilaçları ve davranış değişim terapisini de içeren yoğun bir tedavi almanız gerekebilir ya da unutkanlık/Alzheimer hastalığı gibi hastalıkların başlangıcı sebebi ile oluşan bir dikkat eksikliğiniz varsa yapılması gereken tedavi tamamen asıl hastalık odaklı olmalıdır, sebep tedavi edildiğinde bir belirti olarak karşımıza çıkan dikkat eksikliği de ortadan kaybolacaktır…