Bütün günümüzü öyle veya böyle bir şeyler ile ilgilenerek geçiririz. Aslında, günümüzü verimli geçirebilmek için konsantre olmaya düşündüğümüzden daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Örneğin yetiştirmeniz gereken bir ödeviniz varsa veya sınav tarihi hızla yaklaşıyorsa en çok ihtiyaç duyduğunuz şey tam konsantre geçirilecek birkaç saat olacaktır.
Dikkat eksikliği nedir?
Dikkat eksikliği odaklanılması gereken asıl olayın dışında farklı şeylere odaklanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkar. Yani eğer tam kitap okumaya başladığınızda odanın içindeki herhangi bir şey bir anda dikkatinizi çekiyorsa veya bir film izlerken odaklanamıyor ve aklınız sürekli farklı şeylere kayıyorsa ya da çok basit bir konuyu bile dinlerken odaklanmakta zorlanıyorsanız dikkat eksikliği probleminiz var diyebiliriz.
Dikkat eksikliği genellikle odaklanılması gereken bir durum varken kişinin aklının sürekli başka şeylere takılması ile fark edilir.
Eğer kendinizi odaklanma zorluğu çekerken buluyorsanız veya bir şeyleri yaparken gereğinden fazla vakit harcıyor fakat yine de yaptığınız işe tam olarak konsantre olamıyor ve işi zamanında bitirmekte zorlanıyorsanız dikkat eksikliği yaşadığınızın habercisi olabilir. Bu durum birçok hastalığın bir yakınması olabileceği gibi kendi başına da oldukça rahatsız edici bir problem halini alabilir.
Özellikle çocuklarda okulda veya evde bir türlü ödevlere odaklanamama durumu genellikle çocuğun dikkat eksikliği olduğunun bir göstergesidir.
Yetişkinlerde iş hayatına başladıktan sonra da sık görüyoruz dikkat eksikliğini. Yani yıllarca böyle bir sorununuz olduğunu fark etmeden yaşamış olabilirsiniz ama iş hayatına başlayınca uzun çalışma saatleri ve yoğun tempoya ayak uyduramadığınızda dikkat eksikliği yaşadığınızı fark edebilirsiniz.
Dikkat eksikliği belirtileri
Dikkat eksikliği, genellikle uykusuzluk, halsizlik, kronik yorgunluk, hareketsizlik isteği, iç huzursuzluğu gibi belirtileri de beraberinde getirir.
Dikkat eksikliğinin nedenleri nelerdir?
Dikkat eksikliği, dışarıdan gelen etkiler ile yani etraftaki ses veya ışığın dikkatinizi dağıtması sonucu ile oluşabileceği gibi stres, vitamin eksiklikleri, açlık, uykusuzluk, anksiyete, öfke, unutkanlık, Alzheimer ve depresyon gibi çeşitli ruh hali değişiklikleri veya hastalıklar sonucu da oluşabilir.
Tabii her dikkat eksikliği yaşayana hasta demek yanlış olur. Kişinin tüm hayatını etkileyecek derecede aşırı dikkat eksikliği olduğunda ve artık günlük aktivitelerini normal bir şekilde yerine getiremeyecek duruma geldiğinde bu durumu bir hastalık olarak sınıflandırılabiliriz. Fakat bu demek değildir ki dikkat eksikliği ile mücadeleye başlamak için durumun ilerlemesini beklemek gerek…
Dikkat eksikliği ciddiye alınması ve baştan birtakım önlemler alınarak tersine çevrilmeye çalışılması gereken bir durum.