Dikkat eksikliği son dönemde sıkça duyduğumuz bir tablo. Özellikle içerisinde bulunduğumuz pandemi döneminde evden çalışan yetişkinler çocukları ile normalden daha fazla vakit geçirmeye başladığından gözden kaçan bu tip sorunlar görünür hale geldi. Birçok anne ve baba çocuklarının ödevlerine odaklanmakta güçlük yaşadığını gözlemleyerek endişe etmeye başladı. Tabii bu durum pandemi döneminin getirdiği yenilikler ve olağandışı stres faktörlerinin çocuklar üzerinde oluşturabileceği dikkat dağıtıcı etki ile karıştırılmamalı.
Maalesef çocuklar hiperaktif hareketler sergilemedikçe ve okulda çeşitli davranış problemleri göstermedikçe birçok ebeveyn çocuklarının gözle görülür şekilde yaşadığı dikkat eksikliği bozukluğunu göz ardı edebiliyor ve bu bir rahatsızlık değil de çocuğun bir eksikliğiymiş gibi hissettirilebiliyor. Bu duygularla büyüyen çocukta oluşan yetersizlik hissi yetişkinliğe kadar uzanabiliyor. Yetersizlik duygusu zaman içerisinde depresyon ve anksiyete gibi ciddi psikolojik rahatsızlıklara dönüşebiliyor.
Dikkat eksikliğinin belirtileri
Dikkat eksikliği genellikle hastaların ilgiden hoşlanmaması ve içine kapanık olması sebebi ile sık sık gözden kaçırılan bir sorundur.
Dikkat eksikliğinin belirtilerini sıralayalım:
- Ev işleri veya çocukken okul ödevi gibi düzenli, sıradan veya rutin görevler için dikkatini toplayamamak
- Kolayca dikkatin dağılması
- Düzensizlik: Dolabınız, ofisiniz veya hobi alanınız dağınıktır ve eşinizden veya ev arkadaşlarınızdan bu konu ile ilgili şikayeteler duyarsınız
- Neredeyse her zaman her yere geç kalmak
- Erteleme: Son teslim tarihi ne kadar yakınsa, işi bitirmek için o kadar motive olmak
- Başladığınız görevleri takip etme ile ilgili sorunlar ve birçok bitmemiş proje
- Genelde hiperaktivite veya dürtüsellik
- Unutkan olma ve bir şeyleri kaybetme eğilimi
- Ayrıntılara dikkat etmekte güçlük çekmek, genellikle dikkatsizce hatalar yapmak
- Kolayca sıkılmak veya yorulmak,
- Uzun uzun hayal kurmak
- Etrafınızdaki insanların hiçbir şeyi umursamadığınızı düşünmesi
İşte bu saydığımız sorunlardan birkaçını bile yaşıyorsanız bu demektir ki dikkatle ilgili bazı sıkıntılarınız var. Ve eğer böyle sıkıntılarınız varsa yapılacak en doğru şey bu problemleri fark edip kabul etmek ve doğru yönetebilmek için profesyonel bir destek alarak tedavi planlamak olacaktır.
Odaklanma yeteneğinizi arttırma yöntemleri
Eğer dikkat eksikliğiniz varsa odaklanma yeteneğinizi arttırmak ve beyin işlevlerinizi güçlendirmek için deneyebileceğiniz 4 yöntem var:
- Bol miktarda taze yeşillik ve sebze içeren protein oranı yüksek karbonhidrat oranı düşük bir beslenme düzenine geçerek vücuttaki dopamin üretimini arttırmak.
- Düzenli olarak egzersiz yapıp beyine giden kan akışını arttırmak
- Gingko biloba ve yeşil çay özü gibi dopamini arttırıcı takviyeler almak
- Odaklanma ve konsantrasyonunuzu iyileştirmek için klinik bir tedavi denemek