Egzersiz ve beynimiz

Egzersiz ve beynimiz

Üniversite öğrencileri ile yapılan çalışma, egzersiz yapan öğrencilerin, yapmayanlara göre çok daha yüksek not ortalamasına sahip olduğunu gösterdi.

Başarıyı arttırır

Sporla uğraşan öğrencilerin akademik başarıları daha yüksek.. Spor yaptığımızda, beyinde mutluluk hormonu serotonin, ağrı ve enerji hormonu endorfin salgılanırken, stres hormonu kortizol azalır.  Dolayısı ile egzersiz stres ve depresyonu azaltırken, daha iyi odaklanmanızı sağlar, enerjinizi geri kazanmanıza da yardımcı olur. Spor yapan bir öğrencinin vücudunda sadece hormonal ve kimyasal değişimler olmuyor. Spor, çocuklara yarışmayı öğretiyor ve rekabet etme gücünü de veriyor. Kazanması için disiplinli şekilde çalışmayı öğrenen çocuk kaybetmenin de hayatın akışı içinde doğal olduğunu görüyor. Düzenli basketbol oynayan bir çocuk topa ne zaman vurması gerektiğini hesaplarken strateji kurmayı da öğreniyor. Yine motive olmuş bir şekilde, disiplinle antreman yapan çocuk hayattaki ve okuldaki hedeflerinde de motivasyonunu koruyor. Yani pratik zekasını geliştiriyor.

Depresyon ve anksiyeteyi azaltır

Salgılanan dopamin ve serotonin sayesinde egzersize ne kadar yorgun başlarsanız başlayın sonunda daha enerjik daha mutlu bitirirsiniz. Ruh haliniz iyileşir ve moralinizi yükseltir. Salgılanan endorfin aynı zamanda spora bağımlılığınızı da artırır. Egzersiz, özellikle stresle baş etmek ve anksiyeteyi azaltmada en etkili tedavilerden biridir.

Enerjiyi arttırır

Vücudumuzda enerji fabrikaları mitokondrilerimizdir. Her hücrede yüzlerce mitokondri çalışıyor ve mitokondrilerimiz sayesinde kendimizi daha enerjik ve canlı hissediyoruz. Birkaç kardiyo egzersizi yaptıktan sonra, hücrelerinizdeki mitokondri sayısı çoğalır. Düzenli olarak egzersiz yapanlarda, hareketsiz insanlardan çok daha fazla mitokondri var. Sadece birkaç kardiyo egzersizi ile işe başlayın, enerji seviyenizin nasıl arttığını göreceksiniz.

Hafızaya iyi gelir

Yürümek beyin sağlığınız için yapabileceğiniz en basit ama en etkili egzersizlerin başında geliyor. 50 yaşından sonra beynimiz doğası gereği yaşlanmaya ve belirli fonksiyonlarını yavaşlatmaya başlıyor. Bu durum kişiyi ilerleyen süreçte beraberinde hafıza problemlerine, unutkanlığa ve Alzheimer’a kadar götürebiliyor.

Beyin fonksiyonlarının yavaşlamasını geciktirmek ve hatta önlemek için yapabileceğiniz en güzel şey yürümektir. Yürümek sadece beyin ve vücut koordinasyonunu güçlendirmek ve dengenizi korumakla kalmaz, beynin hafıza, konuşma, duyma, davranış, öğrenme ve sosyal fonksiyonlarını da destekler.

Attığınız her adım kaslarınız aracılığıyla sinir hücrelerine ve dolayısıyla beyninize mesajlar gönderir. Bu mesajlar beynin kan dolaşımını arttırarak daha çok oksijen ve besin almasını sağlar. Yeni sinir hücreleri oluşumunu desteklerken bir yandan da var olan sinir hücreleri arası etkileşimi arttırır. Ve sonuç olarak sadece yürüyüş yaparak bile vücudunuza çok daha iyi bakan daha iyi bir beyin inşa etmiş olursunuz.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR