Enerji Dengesi

Enerji Dengesi

Ağırlığımız 80 kg. ise 8 kg. mitokondri enerji merkezimiz var demektir. Kalp %50, beyin %25 mitokondriden oluşur.

Enerji Dengesi

Arabalarda benzin yakarak enerji elde ederiz, vücudumuz da yiyecekleri yakarak enerji elde ediyor. Bir şeyi yakmak demek oksijenle reaksiyona sokmak demektir. Vücutta enerji üretimi mitokondrilerde yapılıyor.

Bir fırın çalışıyorsa kül, duman ve pas içinde kalması kaçınılmazdır. Bunları temizleyen biri yoksa fırının verimi de düşecektir. Mitokondri de besinleri yaktığımız enerji sinyalleri, farklı olarak kül ve duman yerine serbest oksijen radikalleri üretiyorlar. Yakmada kullanılan her 100 oksijen atomundan 1-2 tanesi serbest radikallere dönüşür.

Serbest radikal hasarından yani oksidatif stresten en çok mitokondri zarar görür. Mitokondri hem oksijen kullanıp besin yakıyor hem de dokusunu serbest radikallerden koruyor. Serbest radikalleri dokuya zarar vermeden yok eden mitokondride yangın söndürücü antioksidan moleküller hazır bulunur. Bu yakma sonrası duman pas gibi serbest radikaller derhal ve düzenli olarak temizlenmezse mitokondri fonksiyonu aksar. Temizleme ve koruma ekbinin hazır olması lazım. Bu ekip vitamin C, vitamin E, B1, B2, B3, Karnitin, koenzym Q, Mg, superoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz, katalaz enzimleridir. Bu lazım olan ekibi iki tabak mantı üstüne baklava yiyerek tamamlayamayız. Aksine fırına daha çok kömür atmış oluruz.

Vücudun toplam ağırlığının %10’u mitokondrilerden oluşur. Bir kalp hücresi hacminin yüzde ellisi mitokondrilerdir. Mitokondrilerin en yoğun olduğu yerler kalp, beyin, kas, karaciğer ve böbrektir. Beyin kalp ve kas hücrelerimizi kaybetmek istemiyorsak onların mitokondrilerine iyi bakmak zorundayız. Eğer hücre fonksiyon yapmazsa mitokondriler kendi ölümlerine karar verebilirler.

Serbest radikaller süpürülmezse hücre kendi kendini zehirler buna apopitoz diyoruz. Mitokondri sinyalleşmesi enerji üretim sisteminde bir sorun olursa aslında mitokondrinin kendini öldürmesi düzeni tekrar toparlaması için yararlı bir işlem bu. Ama mitokondri sistemi bozulup sürekli kısa devre yapıp elektron kaçırırsa aşırı serbest radikal açığa çıkar. Bu durumda hücre mitokondri devre dışı bırakıp oksijensiz yolla glukozu kullanıp enerji elde etmeye çalışır. Beyin mitokondrilerin başrolde olduğu çok özel enerji ihtiyacı olan bir organ.

Mitokondrileri nasıl destekleriz?

Eğer kişi pastane ürünleri, kola puding, patates kızartması yiyerek mitokondrilerine zarar vermeye devam edecekse hangi besini desteği verseniz verin işe yaramayacaktır. Yani kovanın dibi delik siz küçük bir musluk açtınız o kova dolmaz. Mitokondri desteğinde mito mikro besin listesi var. Bu sayede alınan her lokma mitokondri katliamını durdurur. Ve mitokondri fonksiyonu gerçek gıdalarla desteklenir. Yani hem besinleri düzenlemek gerçek gıdalara dönmek hem de mito besinlerle katliamı durdurmanız gerekiyor.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR