Hastalıkların ortaya çıkmasında temel etken vücudun uzun süreli iltihaplanması yani enflamasyondur. Enflamasyon vücuttaki dokuların sürekli saldırıda olduğu ve zorlandığı anlamına gelir, vücutta istenmeyen maddelere toksinlere tepki olarak başlar.
Kronik enflamasyon yaşayan kişi daha hızlı yaşlanır ve daha erken hastalanır. Belirtiler kapımıza dayanmış durumda. Toplumun yüzde 60’ı kronik hastalıklarla boğuşuyor. Her 40 saniyede bir kişi kalp krizi geçiriyor, kanser dünyada ölüme neden olan ikinci hastalık. Beyin sağlığı sorunları da arttı. Depresyon, anksiyete, Alzheimer hastalığı daha sık karşımıza çıkıyor. Tüm bunların temel nedeni enflamasyon.
Enflamasyon bir gecede oluşmaz, örneğin siz diyabet tanısı aldığınızda vücudunuzda enflamasyon zaten yıllar öncesinde başlamıştır. Yani bir gecede diyabetik olmuyorsunuz. Hepimiz enflamasyonun bir yerindeyiz ya hiç inflamasyonumuz yok ya az ya da çok fazla; bu da hastalıkları beraberinde getiriyor. İşte tam da bu yüzden vücutta daha enflamasyon başlamadan önlem almak önemli hale geliyor.
Bir kere hastalık tanısı aldığınızda ilaç kullanmaktan başka çaremiz kalmıyor, ama hastalıklar başlamadan yıllar öncesinde enflamasyonla mücadele etmek ve sağlık sorunlarını önlemek mümkün olabilir . Yaşam şekli ve beslenme burda kilit rol oynuyor. Enflamasyon seviyenizi kontrolde tutmak için diyetinize, stresinize ve çevrenizden alacağınız toksinlerden uzak durmaya dikkat etmelisiniz.
Sağlığınıza yeniden kavuşmanızda ilk yapılacak vücudunuzda size özgü reaksiyon veren ve enflamasyonu tetikleyen besinleri saptayarak beslenmenizden çıkarmaktır. Bu yüzden ben eliminasyon diyetini çok önemsiyorum. Dikkat edin diyetlere tamamen karşıyım ama eliminasyon diyeti aslında bir diyet değil; hangi besinlerin vücudunuzun hangi bölgesinde enflamasyona neden olduğunu ortaya koymak için faydalı bir beslenme biçimidir. Enflamasyon yatkınlığınızı ve hangi bölgenizde enflamasyon olduğunu öğrenmek onu düzeltmenin en kestirme yoludur.
Enflamasyon vücutta yedi bölgede görülür.
- Beyin ve Sinir Sistemi: Sızıntılı beyin hastalığı, beyin sisi, depresyon, anksiyete, hafızada zayıflık, konsantrasyon sorunları, isteksizlik.
- Sindirim Sistemi: Kabızlık, ishal, huzursuz bağırsak hastalığı, aşırı bakteri büyümesi, hazımsızlık, şişkinlik, mide yanması ve reflü.
- Detoks Sistemi: Karaciğer, böbrek ve lenf bezlerinde enflamasyon olduğunda zararlı maddelerin vücuttan atılması zorlaşır. Koll ve bacaklarda yaygın ağrı, bel çevresinde kalınlaşma, genel vücut şişkinliği ve sık döküntüler görülür.
- Kan Şekerini Kontrol Eden Sistem: Karaciğer ve pankreası içerir. Kan şekerinde dengesizlik, aşırı insülin salınımı, metabolik sendrom ve diyabet hastalığına neden olur. Kontrol edilemeyen açlık atakları, hızlı kilo alma, aşırı tatlı yeme isteği görülür.
- Endokrin Sistem: Enflamasyon bu sistemde her yeri tutabilir tiroid bezini, böbrek üstü bezlerini, cinsiyet hormonlarını ve bir çok yakınmaya neden olabilir; saç dökülmesi, kuru cilt, zayıf tırnaklar, düzensiz adet, cinsel istekte azalma.
- Kas İskelet Sistemi: Eklem ağrıları, kas ağrıları, kaslarda sertlik, fibromyalji
- Bağışıklık Sistemi: Ana savunma sistemi aşırı enflamasyona uğradığında kendi organ ve dokularına saldırmaya başlar. Buna otoimmünite diyoruz. Otoimmunite sindirim sistemi ve beyin olmak üzere tüm vücudu olumsuz etkiler. Çölyak hastalığı, iltihabi bağırsak hastalığı, multiple skleroz (MS), romatoid artrit, lupus hastalığı, hashimato tiroidi ve enflamatuar cilt hastalıklarına neden olur.