Farkında olmasanız da depresyonda olabilirsiniz

Farkında olmasanız da depresyonda olabilirsiniz

Depresyon çok ciddi bir klinik rahatsızlıktır. Özellikle yastaysanız veya son dönemlerde çok üzücü olaylar yaşadıysanız depresyon belirtilerini fark edemeyebilirsiniz veya yaşadığınız her ne ise o acının getirdiği hüzün ile karıştırabilir ve depresyonda olduğunuzu fark edemeyebilirsiniz.

Depresyon birdenbire hiçbir sebep olmaksızın da ortaya çıkabilir veya bir olay veya hastalığın beraberinde de oluşabilir. İlk belirtileri kendinizde değilmiş gibi hissetme ve üzüntülü ruh halidir. Genellikle bu belirtilerin klinik depresyon rahatsızlığının özellikli belirtileri olduğunu kimse düşünmez.

Mutsuz hissediyor ama nedenini bilmiyor musunuz?

Depresyonda olduğunuzu fark edememenizin birçok muhtemel açıklaması olabilir. Çoğunlukla depresyondaki birey bu durumu inkâr ettiğinden hastalık uzun süre tespit edilemez. Fakat bazen de depresyon belirtileri o kadar uzun zamandır devam ediyordur ki hasta bunun bir rahatsızlık değil de psikolojisinin normal hali olduğuna kendisini inandırır. Hatta depresyonun belirtilerini bambaşka bir hastalığın belirtileri bile zannedebilir.

Kendinizi sürekli üzgün hissetmediğiniz için sıkıntınızın depresyon olamayacağına inanıyor olabilirsiniz fakat depresyon yalnızca üzgün hissetmek ile ilişkilendirilemeyecek kadar kompleks bir hastalıktır ve sürekli yorgunluk, enerji düşüklüğü veya neşeli olamama ve sürekli ağlamak isteme gibi birçok farklı belirtiye sebep olabilir.

Aynı şekilde oluşan belirtilerin zamanla ve yavaş yavaş oluşması sıkıntılarınızı depresyonla ilişkilendirmenizi ve depresyonu fark etmenizi zorlaştırabilir, özellikle belirtilerin çok yavaş bir şekilde zaman içerisinde oluşması bir terslik olduğunu fark etmenize engel olabilir. Bu durum genellikle bilinçaltınızın bir hastalıkla mücadele etmektense onarılamaz bir şekilde hasarlı olduğunuzu düşünmenize sebep olmasından kaynaklanır.

Tüm bunların yanında kültürel bazı farklılıklar depresyonu tanımanızı ve kabul etmenizi zorlaştırabilir. Eğer yakın çevreniz depresyonun bir hastalık değil de herkesin başına gelen bir iniş çıkışlı ruh hali olduğunu düşünüyorsa kendinizi ister istemez yardım isteyemeyecek kadar savunmasız ve zayıf hissedebilirsiniz.

Depresyon belirtileri nelerdir?

Daha net anlayabilmemiz için depresyon belirtileri:

  • Öfke ve sinirlilik
  • Kaygı ve endişe
  • İştah veya kiloda değişiklikler (kilo kaybına eşlik eden iştahsızlık veya kilo alımıyla birlikte iştah artışı olabilir)
  • Yorgunluk veya enerji eksikliği
  • Üzüntü veya boşlukta hissetme
  • Değersizlik, umutsuzluk veya aşırı suçluluk duyguları
  • Genellikle zevk veren faaliyetlere ilgi kaybı
  • Belirgin bir nedeni olmayan ağrılar
  • Düşünme, hafıza, konsantrasyon ve karar verme ile ilgili sorunlar
  • Uykusuzluk veya çok fazla uyumak gibi uyku sorunları
  • Yavaşlamış düşünce, konuşma veya fiziksel hareketler
  • Ölüm ve intihar düşünceleri

Bu yazıyı okuduğunuzda galiba ben de depresyondayım veya acaba depresyonda mıyım diyorsanız konu ile ilgili bir doktorla mutlaka konuşmanızı öneriyoruz. Böylelikle doktorunuz sizi gösterdiğiniz belirtilerin olası başka rahatsızlıklar ile ilişkili olup olmadığını anlamak adına gerekli taramalara sokup aldığı sonuçlara göre de uygun tedavi sağlayabilir. Başvurduğunuz doktorunuz tüm taramaları yaptıktan sonra depresyon tanısı koyduysa tedavi için bazı antidepresanları önerebilir. Depresyon tedavisinde etkin olarak kullanılan belirli antidepresan türleri vardır. Bunlar:

  • Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar)
  • Serotonin ve norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI’ler)
  • Atipik antidepresanlar
  • Trisiklik antidepresanlar (TCA’lar)
  • Monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI’ler)

En yaygın reçete edilen ilaçlar SSRI’lardır. Aslında depresyon tedavisinde ilaç tedavisinden önce denenmesi gereken ve birçok hastanın gerektiğinde ilaç tedavisiyle ortak devam ettirerek ciddi yol kat ettikleri psikoterapi dediğimiz bir tedavi çeşidi daha var. Psikoterapistler depresyon hastalarında konuşma terapisi ve bilişsel davranışçı terapi tekniklerini kullanabilirler.

Bilişsel davranışçı terapi depresyonun arkasında ne olduğunu ve oluşan belirtilerin nasıl ele alınması gerektiğini keşfetmenizi sağlayan güvenli ve destekleyici bir tedavi yöntemidir. Bununla birlikte deneyebileceğiniz bir başka yöntem de grup terapileridir. Sizin gibi başka insanların da aynı sıkıntıları yaşadığını görmek daha az yalnız hissetmenize yardımcı olabilir.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR