Gençlik iksiri olarak anlatılan rapamisin gerçek mi?

Gençlik iksiri olarak anlatılan rapamisin gerçek mi?

Bağışıklık sistemini baskılayan rapamisin organ naklinde reddi önleyici olarak ve egzama tedavisinde kullanılmaya başlandı.

Rapamisin kanser riskini azaltıyor

Karaciğer ve böbrek nakli sonrasında kullanılırken fark edilen bir olay tüm bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kanser riskini artırırken rapamisin artırmıyor tersine kanser riskini azaltıyordu.

Rapamisin yaşam süresini uzatabilir mi?

Rapamisinin yaşam süresini uzatabileceğinin farkına varılması daha da heyecan vericiydi. Rapamisin besin algılama yolu mTOR hedef almıştı. Vücuda besin girerse mTOR ve insülin artar ve vücutta büyüme artar. Besin mevcut değilse mTOR ve insülin azalır ve büyüme yavaşlar. Büyüme besinlere bağlıdır ve fazla büyüme uzun ömürlülük için iyi değildir.

Rapamisin yaşlanmayı da yavaşlatıyor

İnsülin hormonu hem diyetteki karbonhidratlara hem de proteine duyarlıdır; mTOR proteinler tarafından uyarılır. Rapamisin mTOR’un büyüme mekanizmasını yavaşlatarak sadece yaşa bağlı hastalıkları önlemekle kalmıyor yaşlanmayı da yavaşlatıyor.

Rapamisinin yan etkileri de var!

Tabii burada temel sorun rapamisinin yan etkileridir. Bağışıklık sistemini baskılaması enfeksiyon riskini artırır. Büyütmeyi baskılayıcı etkileri birçok yan etkiye neden olur. Optimal dozu bilinmiyor. Çünkü insanlar üzerinde yapılan tüm çalışmalar kanser hastalığı ve organ nakli sonrası durumlarında yapıldı. Öte yandan rapamisin kronik kullanımı insülin direncine neden olur ve kan lipidlerini yükseltir.

Aralıklı açlık oksidatif strese yanıt olarak yaşam süresini uzatan mitokondri proteinleri olan SIRT1 ve SIRT3 artırdığını biliyoruz.

Sonuçta rapamisin olumsuz yönlerini düşünerek yaşlanmayı yavaşlatmak için mTOR yolunu diyetlerimiz ile hedeflememiz gerekiyor.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR