Gözlerinizin kan şekeriniz hakkında söyleyebileceği 6 şey

Gözlerinizin kan şekeriniz hakkında söyleyebileceği 6 şey

Bir insanın gözlerine bakarak sağlığı hakkında çok şey öğrenebilirsiniz. Özellikle kan şekeri hakkında gözlerin size anlatacağı 6 özellikten bahsedeceğim.

Şişmiş göz kapakları

Pekâlâ, şişmiş göz kapaklarıyla başlayalım. Bunu daha önce görmüşsünüzdür, eğer birinin göz çevresinde ödem varsa, bu tamamen bir tiroid veya kan şekeri problemidir. Sıvı, şekeri takip eder. Yani vücutta çok fazla şeker varsa, dokularda ve çoğunlukla gözler ve ayak bileklerinde sıvı ile birlikte birikir.

Glokom

Glokom, gözde fazla basıncın olduğu bir sorundur, buna artan göz içi basıncı denir. Normalde sıvının göze girip çıkmasına izin veren bir zar vardır, ancak şekeriniz yüksek olduğunda, yapışkan proteinler o ağ zarını tıkamaya başlar, böylece gözlerdeki sıvı ve basınç artar, bu basınç da gözün içinde görme sinirine zarar vererek görme bozukluğuna neden olur.

Katarakt

Normalde şeffaf olması gereken göz merceğiniz saydamlığını kaybederek opaklaşmaya başladığında katarakt meydana gelir. Bunun nedeni, proteinlerin yanlış şekilde katlanmasına neden olan yüksek şeker seviyeleridir. Yanlış katlanan proteinler ise bir şekilde orada sıkışıp kalırlar ve opaklaşmaya başlarlar. Katarakt B1 vitamini eksikliğinden de oluşabiliyor ancak çok fazla şeker tüketimi de B1 vitamini seviyelerinin düşmesine yol açar. Kataraktın çözümü kan şekerinizi normal aralıkta tutmaktır. Katarakt oluştuğunda ise hasarı en aza indirmek ve hatta gözü katarakttan korumak için yapabileceğiniz birkaç şey var, bunlardan biri B1 vitamini takviyesi ve bir de kırmızı ette bulunan karnosin denen protein.

Makula dejenerasyonu

Makula, gözde odaklanmanın gerçekleştiği arka kısımdır, kişinin merkezi görüşünü destekler. Lutein içeren besinler mısır, havuç, ıspanak roka gibi makulanın yaşlanma ve diyabet kaynaklı dejenerasyondan korunmasına yardımcı olur, ancak önce beslenmenizi düzeltmedikçe ve kan şekerinizi normalleştirmedikçe işe yaramayacaktır.

Tahriş olmuş gözler

Bu, yüksek kan şekere sahip olmaktan kaynaklanan iltihaplanma ve ayrıca göz çevresindeki kan damarlarının etrafındaki hasar nedeniyle oluşur. Göz kapağının iç kısmı insülin direnci veya şeker hastalığı olan kişilerde genellikle her zaman kırmızı, şiş ve tahrişli olur. Yine yapılması gereken şey kan şekerini düzeltmektir.

Kuru gözler

Genellikle bu bir A vitamini eksikliğidir. Ama vücudunuzda yeterli çinko olmadığında A vitamini yetmezliği yaşarsınız ve yüksek kan şekeri de çinko rezervlerini tüketir. Gördüğünüz gibi, gözlerinizi korumak istiyorsanız kan şekerini sabitlemek çok önemlidir.

Gözler şeker hastalığı için neler söylüyor?

Gözler şeker hastalığı için neler söylüyor?

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR