Hafıza depolarınızı korumanın 5 manevi yolu

Hafıza depolarınızı korumanın 5 manevi yolu

Bizi biz yapan ve sevdiklerimize bağlayan asıl şey hatıralarımızdır. Hafızamız yalnızca güzellikleri, neşeyi, sevinci değil aynı zamanda acılarımızı ve hüzünlerimizi de barındırır bu da hayattan ders almamızı sağlar ve aynı hataları tekrar tekrar yapmamızı engeller. Her ne kadar kulağa çok basit gelse de hafızamız bu noktada hayati bir önem taşır.

Şöyle bir düşündüğünüzde hayatınıza yön veren hatıralarınızdır, anlama, karar verme ve seçim yapma gibi birçok eylemin temelinde hafızamızdaki bilgi birikimlerimiz var. İşte tam da bu sebeple hafızamız zarar gördüyse veya geçmişi hatırlamakta zorlanmaya başladıysak bu karar verme yeteneğimizi etkileyebilir, zaman içerisinde sosyal ilişkiler kurmakta zorlanmamıza, iş hayatındaki başarılarımızın sekteye uğramasına ve beraberinde özgürlüğümüzü kısıtlayarak hayata karşı daha savunmasız hale gelmemize sebep olabilir.

Alzheimer, demans ve unutkanlık gibi rahatsızlıklar zaman içerisinde hatıralarınızın yok olmasına sebep olabilir. İşte bu sebeple hafızanızı güçlendirmek istiyorsanız doğru stratejilerle vücudunuzu ve dolayısıyla da hafızanızı korumalısınız. Bu noktaya denenebilecek güçlü yöntemlerden biri de manevi zindelik yöntemleri olabilir.

Peki, nedir manevi zindelik?

Manevi yani ruhsal zindelik, tıpta ruh sağlığınızın hafıza kaybının, bilişsel bozuklukların ve Alzheimer gibi çeşitli hastalıkların riskini azaltmada etkili olduğu düşünülen yeni bir kavram. Yapılan çeşitli araştırmaların sonuçları bizlere maneviyat gücünün birey yaş aldıkça oluşabilecek bilişsel işlev bozukluklarının engellenmesinde önemli rol oynayabildiğini gösteriyor. Tabii burada maneviyat gücü derken yalnızca dine bağlı olmak anlamında değil her anlamda bir inanç gücünden bahsediyoruz. Bu inanç gücü stresinizin azalmasına, genel bir memnuniyet haline ve aidiyet hissinizin gelişmesine olanak sağlar. Zaten kendinizi ve başkalarını kabul etmeyi ve affedebilmeyi öğrenmek, empati kurmak ve şefkat göstermek gibi manevi güç gerektiren eylemlerin psiko-ruhsal iyiliğiniz için temel yapı taşları sayılmasından da maneviyat gücünün önemini az çok kavrayabiliyoruz. Fakat yine de bilimsel araştırmalarında manevi açıdan güçsüz insanların erken bunama ve bilişsel bozukluk gösterme riskinin yüksek olduğunu ortaya koyması da bu fikirleri desteklemiş oluyor.

O halde maneviyatımızı güçlendirerek ruhsal zindeliğimizi nasıl arttırabileceğimizle ilgili şu 5 yöntemi inceleyelim:

Meditasyon

2015 yılında yapılmış bir araştırma ‘Kirtan Kriya’ diye bilinen meditasyon türünün Alzheimer’ın ve bilişsel işlev bozukluklarının önlenmesinde etkili olduğunu gösteriyor. Zaten düz mantıkla baktığımızda meditasyonun insanı hem bedenen hem de psikolojik olarak rahatlattığı bir gerçek ve bu rahatlama sonuç olarak ruhsal zindeliğin gelişimine katkı sağlamış oluyor. Araştırmalar detaylandırıldığında aynı bu meditasyon türü gibi insanların dini uygulamalarla da mesela dua ederken veya namaz kılarken de ruhsal olarak rahatladığı ve sonucunda bir zindelik geliştirdikleri görülüyor. Gelişen bu ruhsal zindelik halinin de Alzheimer ve bu gibi bilişsel bozukları tersine çevirebileceği düşünülüyor.

İnanmak

İnanmak derken neye inandığınız veya nasıl inandığınız ya da bu inancı nasıl ifade ettiğinizden değil yapımız gereği ihtiyaç duyduğumuz inanç hissinden ve bu hissin fizyolojimiz üzerinde oluşturduğu önemli etkiden bahsediyoruz. Her neye inanıyorsanız inanın, ona tutunmak ve ona göre yaşamak bilişsel bozuklukları önleyici bir etki oluşturabilir.

Eğitim almak

Ruhani zindeliğe ulaşmak herkes için aynı oranda kolay olmayabilir. Nasıl ki herkes aynı şekilde tek başına verimli spor yapamayabiliyor ve eğitmenlerden yardım alıyor aynı şekilde ruhani olarak zindeliğe ulaşmak için sizler de desteğe ve eğitimlere ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu tip durumlarda özellikle nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız size rehberlik edebilecek birinden destek eğitimleri almak en doğrusu olacaktır. Burada bahsettiğimiz emir komuta zinciri değil, size ne zaman neyi nasıl yapacağınızı söyleyecek biri değil de daha çok maneviyatınızı keşfetmenizde yol gösterici olacak öncülük edebilecek biri olabilir.

Yardım etmek

Yardım etmek yardımı alan kadar yardım edene de iyi gelen oldukça faydalı bir eylem aslında. İhtiyacı olan birine yardım etmek ve bunu bir karşılık beklemeden yapabilmek ruhsal yaşamımızda adeta bir kilit görevi görür. Yardım ettiğinizde aldığınız haz ve bu gönüllük hissi bilişsel sağlığınız için oldukça faydalıdır ve kendinizi daha iyi daha aktif ve enerjik hissetmenizi sağlar.

Amaç edinmek

Hayattaki amacınızı belirleyip tüm hayatınızı bu amaç çerçevesinde değerlendirmek kendinize yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biri olacaktır. Bir amaç doğrultusunda yaşamak bilişsel sağlığınız için de oldukça önemlidir. Doğru amacı bulmak için önce özünüze dönmeli ve kendinizi daha iyi tanımaya çalışmalısınız. Mesela neleri yapmaktan hoşlandığınızı nelerin sizi etkilediğiniz nelerden keyif aldığınızı, nelerin size acı verdiğini derin bir değerlendirme ile tespit etmek, hayattan ne beklediğinizi ve bu beklentilerinizin şu an yaşadığınız hayatla nasıl uyumlandığını ölçmek son olarak da öldüğünüzde nasıl hatırlanmak istediğinizi düşünmek kendiniz için doğru amacı belirlemenizi kolaylaştıracaktır.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR