Hafızanızı nasıl geri kazanabilirsiniz?

Hafızanızı nasıl geri kazanabilirsiniz?

Yaş ilerledikçe özellikle yorgunluğun etkisi ile konuşurken düşünce zincirini akılda tutmak zor bir hal alabiliyor veya eskiden tarifini ezbere bilerek yaptığınız bir yemeği zaman geçtikçe tariften takip ederek bile yapmak zor gelebiliyor ya da çok önemli randevular yaş ilerledikçe daha kolay unutulabiliyor. Tüm bunlar genellikle kişilerde bir endişe dalgası oluşmasına sebep olur.

Hafıza kayıpları ve unutkanlık tüm dünya genelinde oldukça yaygın rahatsızlıklardır. Peki, unutkanlık mücadele edilemeyen bir hastalık mı? Tabi ki değil…

Her hastalıkta olduğu gibi unutkanlıkta da doğru ve erken teşhis çok önemli… Unutkanlık ve özellikle de Alzheimer tedavi edilmediğinde hızlı ilerleyen hastalıklardır. Alzheimer için doğrudan bir tedavi yöntemi maalesef yok fakat biz hastalarımızdan aldığımız geri dönüşlere bakarak en etkili tedavi yönteminin zihniniz ve hafıza rezervleriniz için tehdit oluşturan tüm risk faktörlerine karşı saldırıya geçmek olduğunu tespit ettik. Ayrıca çok yeni dünyada gündeme oturan dijital temelli kognitif rehabilitasyon uygulamalarının oldukça etkili olduğu artık biliniyor.

Unutkanlık için risk faktörleri:

Kan Akımı

Kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon, diyabet hastalığı gibi kan akımını olumsuz etkileyen durumlar

Emeklilik / Yaşlanma

Artan yaş, yeni şeyler öğrenme eksikliği

Enflamasyon

Diş eti hastalığı, kanınızdaki yüksek C-reaktif protein [CRP] seviyeleri

Genetik

APOE geninin e4 versiyonuna sahip olma

Kafa Travması

Bilinç kaybı olan veya olmayan kafa travmaları

Toksinler

Alkol veya uyuşturucu kullanımı, çevrede veya kişisel bakım ürünlerinde toksinlere maruz kalma

Ruh Sağlığı

Kronik stres, depresyon, travma sonrası stres bozukluğu

Bağışıklık / Enfeksiyon Sorunları

Kronik yorgunluk sendromu, otoimmün sorunlar, tedavi edilmeyen enfeksiyonlar

Nörohormon Eksiklikleri

Düşük tiroid seviyeleri, erkeklerde ve kadınlarda cinsiyet hormonları, kadınlarda östrojen ve progesteron fazlalığı veya azlığı

Diyabetik

Diyabet, prediyabet ve obezite

Uyku Sorunları

Kronik uykusuzluk ve uyku apnesi

Bu risk faktörleri ile savaşmak için beyin sağlığını güçlendirici sağlıklı besinlerle beslenme, takviye gıdalar ve vitaminler alma, beyin jimnastiği oyunları oynama, egzersiz yapma gibi kolay fakat oldukça etkili küçük yaşam tarzı değişiklikleri kullanılabilir.

Yapılan çeşitli araştırmalar bu basit ama etkili yaklaşım tarzının hafıza güçlendirici, beyin yaşlanmasını tersine çevirici ve Alzheimer önleyici bir etki oluşturduğunu gösteriyor. Travmatik beyin hasarı hastalarında bile etkili olan bu tedavi yaklaşım, Hastaların hafızasının ve diğer tüm bilişsel işlevlerinin yaşam tarzı değişiklikleri ile iyileştirilebilmesini sağlıyor.

Sağlıklı bir beslenme düzeni, fiziksel aktivite, bilişsel eğitim ve sosyal aktivitelerin bir kombinasyonu ile risk grubundaki birçok hastanın hafıza rezervlerini korumayı başarıyoruz…

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR