Günlük hayatta hastalıklarımızdan korunmak için ilaçları kullanmak durumundayız. Vücudumuz ve beynimiz için ihtiyaç duyduğumuz fiziksel ve zihinsel desteği çoğu zaman ilaçlardan alırız. Fakat bize farklı hastalıklar için iyi geldiğini düşündüğümüz ilaçların neredeyse tamamı beyne giden kan akışının azalmasına ve sağlıklı beyin fonksiyonları için ihtiyaç duyduğumuz besinlerin tükenmesine sebep olarak hafızamıza ciddi zararlar verebiliyor.
Yaygın kullanılan 6 ana ilacı şu şekilde değerlendirebiliriz.
Benzodiazepinler
Anksiyete gibi bir takım psikolojik sıkıntıları tedavi etmek için kısa süre de olsa kullanılan alprazolam (Xanax), diazepam ve klonazepam gibi ilaçlar beyinde sakinleştirici ve yatıştırıcı etki oluştururlar bu etkileri sebebiyle uzun süre kullanımlarında kafa karışıklıkları, hafıza kayıpları ve unutkanlık şikâyetleri oluşabilir.
Sakinleştiriciler (hipnotikler)
Zolpidem (Ambien) ve eszopiclone (Lunesta) gibi daha rahat uyuyabilmek için alınan bu ilaçlar uzun süre kullanıldıklarında hafıza sorunları, konsantrasyon ve bir takım bilişsel problemlere neden olabilirler.
Afyonlar
Genellikle ameliyatlardan ve yaralanmalardan sonra ağrı ile mücadeleyi kolaylaştırmak için kısa süre kullanılan Oxycontin ve Vicodin gibi ilaçlar bağımlılık yapıcı etkisi olan ilaçlardır. Uzun süre kullanımları beyinde ciddi hasarlara sebep olabilir ve bu hasarlar hafıza bozulmaları gibi bazı işlevsel problemlerin oluşmasına sebep olabilir.
Beta Blokerler
Beta bloker dediğimiz atenolol veya metoprolol gibi ilaçlar genellikle yüksek tansiyonu olan hastaların tansiyon düşürmeye yardımcı olmak için veya kalp ritmini düzenlemek için kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlar vücudumuz için kritik bir besin maddesi olan ko-enzim Q10 seviyelerini azaltarak demans riskinin artmasına neden olabilir.
Statinler
Genellikle çok yüksek olduğunda kalp krizi ve felç gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olan kolesterol seviyelerini düşürmek için kullanılan statinler kalp ve mitokondri sağlığı için gerekli olan ko-enzim Q10’u tüketerek beyinde oksidatif stres oluşumuna ve beraberinde hafıza problemlerine sebep olabilirler.
Diyabet ilaçları
Genellikle tip2 diyabet tedavisinde insülin direnci için reçete edilen glikofaj ve metformin genel sağlığınızı tehdit eden yüksek kan şekerini düşürmeye yarar fakat bu sırada vücuttaki homosistein düzeylerinin de artmasına sebep olur ve bu artış vücuttaki CoQ10 ve B12’nin tüketiminin hızlanmasını sağlar.
Eğer bu saydığımız ilaçları kullanıyorsanız ve zamanla hafızanızı etkiliyor ve beyin sisine sebep oluyorsa beyin fonksiyonlarınızı güçlendirmek ve ilaçların bu etkilerinden kurtulmak için deneyebileceğiniz birkaç yöntem var.
1. Beyin sağlığını destekleyecek bir beslenme düzeni: şekeri ve işlenmiş gıdaları hayatınızdan çıkarmayı deneyebilirsiniz.
2. Günlük egzersiz: nasıl egzersiz yaptığınızın çok önemi yok, önemli olan hareket etmeniz ve beyne giden kan akışını arttırmanız.
3. Beyni destekleyici besin takviyeleri: b vitamini, zencefil, phoshotidylserine, gingko biloba vb. kullanmadan önce mutlaka doktorunuzun onayını alarak beyninizi destekleyici bu suplementleri kullanabilirsiniz.