Hafızayı silmek mümkün mü?

Hafızayı silmek mümkün mü?

Hafızaların silinmesi, insan beyninin resetlenmesi uzun yıllardır bilim kurgunun popular temalarından biri olmuştur. Gerçek bilimde ise bu konu oldukça karmaşıktır.

Hafıza beynin en karmaşık işlevlerinden biridir ve kişisel deneyimler, bilgiler ve becerilerin saklanmasında hayati öneme sahiptir.

Kişiler yaşadıkları duygusal acı, travmatik anlar veya geçmişteki bazı hatıralarla başa çıkma zorluğu nedeniyle hafızalarını silmek kurtulmak isterler. Travmatik anıların silinmesi kişilerin geçmiş acılarından kurtulup daha huzurlu bir yaşam sürdürmeleri için çıkış yolu gibi görünür.

Aşk acısı, sevdiklerin kaybı gibi derin kişisel acılar geçmişle ilgili bazı anıları unutmak istemeye neden olur. Bu acıların hafızadan silinmesi ile kişiler acılarından kurtulacaklarını ve yeniden mutlu olacaklarını düşünebilirler.

Hafızanın silinmesini istemek

Geçmişte yapılan hatalar ve yanlış kararlar insanların pişmanlık ve suçluluk duyguları yaşamasına neden olur, bu pişmanlıklardan kurtulmak için hafızalarının silinmesini isteyebilirler.

Anıların silinmesi mümkün mü?

“Anıların silinmesi mümkün mü?” sorusunun cevabı ise geçici ve kısmen mümkün ancak çözüm değildir. Asıl olan kesin çözüm bu hatıraların kötü anıların üzerine gidip onları beyinde bilinçaltında önemsiz hale getirmektir. Onlarla baş etmeyi öğrendiğimizde bu anılar hafifleyecek ve önemlerini yitirecektir. Bu hafızadaki anıların silinmesi kişinin tek başına yapabileceği bir şey değil, mutlaka profesyonel bir yardım almak gerekiyor.

Bu amaçla tedavilerde klinik psikolog veya psikiyatristlerle ortak çalışarak yapılan yöntemler:

EMDR Tedavisi

EMDR (Eye Movement Desentizitaion and Reprocessing) tedavisi ile sorun teşkil eden tüm anıların daha sağlıklı beyinde işlenmesi sağlanır. Travmatik anılara bağlı duygusal stresi ve yükü azaltma hedeflenir. Bu sayede kişiler bu anıları hatırladıklarında artık o anılar tamamen önemsiz hale gelir.

Psikolojik Beyin Resetleme Programı

  1. Klinik olarak beyne uygulanan kısa ultrasonik dalga şokları ile (TPS yöntemi ile kısa frekans uygulaması) beynin en derin amigdala ve hipokampüs bölgeleri uyarılarak serotonin ve dopamine maddelerinin artırılması, silinmesi istenen deneyimin önemsiz olarak algılanması sağlanır.
  2. Klinik psikoloji birimi ile üzerine gitme uygulaması ile silinmek istenen hafızanın değersizleştirilmesi sağlanır.
  3. Bazı destek vitamin ve ilaçlar ile kısa süreli kullanılarak travmatik anıların hafifletilmesi sağlanır.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR