Hangi vitamini ne zaman alalım?

Hangi vitamini ne zaman alalım?

Sıkça sorulan sorulardan biri, hangi vitamini ne zaman kullanmalıyım? En çok da bu aralar sık duyduğunuz magnezyum takviyeleri için bunu merak ediyoruz.

Biliyorsunuz, magnezyum vücutta 300 kadar görevde yer alıyor. Özellikle beyin sağlığında çok önemli yeri var; hafızanın korunmasında, kasların gevşemesinde, stresin azaltılmasında, baş ağrılarının kontrolünde magnezyum olmazsa olmazımız.

Farklı magnezyum preparatları var. Malat, biglisinat, taurat gibi farklı işlevlere sahip magnezyum içerikleri farklı zamanlarda kullanılıyor.

Magnezyum malat ve taurat ön planda enerji metabolizmasına etki eder ve uykunuzu bozabilir, enerjinizi artırabilir, bu nedenle sabah tok karnına almanızı öneriyoruz. Magnezyum malat ön planda ağrılarda etkilidir, vücut ağrıları baş ağrılarında sıkça kullanıyoruz.

Magnezyum taurat formu ise özellikle beyne hızlı ulaşması, hafızaya iyi gelmesi ve beyni canlandırması amacı ile sevdiğimiz bir formdur. Her ikisi de enerji metabolizması üzerinde yoğun etki göstermeleri nedeniyle sabah alınmaları en uygun olacaktır.

Magnezyum biglisinat formu ise ön planda kas gevşemesini, vücudun rahatlamasını ve kaliteli bir uyku düzeni sağlayabildiği için akşam yemek sonrası alınması en doğrusudur.

D vitamini ne zaman ve nasıl alınmalı?

D vitamini sabah tok karnına alınır. D vitamini, genellikle gün içinde alınması önerilen bir vitamindir. D vitamininin gece alımı uyku üzerinde olumsuz etkiye neden olabileceği konusunda çalışmalar mevcuttur. Bu konudaki öneriler genellikle D vitamininin vücuttaki metabolik etkileri ve güneş ışığı ile D vitaminin doğal ilişkisine dayanmaktadır.

Gece D vitamini alımı vücudun doğal uyku hormonu olan melatonin üretimini olumsuz etkileyebilir. D vitamini ayrıca enerji seviyelerini yükseltebileceğinden gece alınırsa enerji artırarak uyku düzenini bozabilir. 8-10 bin Ünite D vitamini günde 5-10 damla arasında kullanılması ideal olandır.

C vitamini ne zaman ve nasıl alınmalı?

C vitamininin mideden emilimi birçok faktöre bağlıdır ve bunların arasında alım zamanı da önemlidir. Bazı besinler veya maddeler (özellikle demir gibi) C vitamininin emilimini bozabilir. Aç karnına alındığında, mide ve bağırsaklardaki besin rekabeti minimuma iner, bu da teorik olarak C vitamininin daha etkin bir şekilde emilimine olanak tanır.

Mide asiditesi, C vitamininin emilimi üzerinde etkiye sahiptir. Aç karnına alındığında, mide pH’sının daha asidik olması, bazı durumlarda C vitamininin daha iyi emilimine yardımcı olabilir. Sabahleyin alınan C vitamini daha yüksek antioksidan özellik gösterecektir.

Koenzym Q takviyenizi sabah alın

Koenzym Q10 enerji metabolizmasında çok etkilidir ve enerji düzeylerini artırabileceğinden kahvaltıdan sonra alınması uygun olacaktır.

CoQ10, hücrelerin enerji üretiminde kritik bir rol oynayan mitokondriyal fonksiyon için önemlidir. Mitokondri, hücrelerin “enerji santralleri” olarak işlev görür ve CoQ10, bu enerji üretim sürecinde elektron taşıyıcı zincirinin bir parçasıdır.

CoQ10 takviyesi almak, özellikle enerji seviyeleri düşük olan veya yoğun fiziksel aktivite yapan kişilerde enerji üretimini destekleyebilir. Bu nedenle, CoQ10’un günün başında alınması, gün boyunca artırılmış enerji seviyelerine ve daha iyi bir genel performansa katkıda bulunabilir.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR