Hemiplejik migren oldukça nadir görülen bir migren tipidir. Genellikle diğer migren tipleri gibi, yoğun ve zonklayıcı baş ağrısı, mide bulantısı, ışık ve ses duyarlılığı gibi etkiler gösterir.
Hemiplejik migren, diğer migren tiplerinden farklı olarak vücudun bir tarafında halsizlik, uyuşma, hissizlik, karıncalanma ve felce neden olabilir. Tüm bu belirtiler baş ağrısından önce görülmeye başlar. Hemipleji felç demektir, gösterdiği bu belirtiler nedeniyle bu tip migrene Hemiplejik migren denir.
Hemiplejik Migren Kimlerde Görülür?
Hemiplejik migren, auralı migreni olan kişileri etkiler. Aura, migrenden önce veya migren sırasında meydana gelen ışık çakmaları ve zikzak desenler görmek gibi bazı yakınmaları içerir. Ayrıca diğer duyusal sorunlar ve konuşma güçlükleri de aura ile ilişkilendirilir.
Hemiplejik migreni olan kişilerde güçsüzlük veya felç, auranın bir parçası olarak ortaya çıkar. Yakınmalar inmeye benzer, kafa karışıklığı ve konuşma güçlüğü olabilir. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Hemiplejik Migrenin Türleri
2 çeşit hemiplejik migren vardır
- Ailevi hemiplejik migren (FHM), aynı ailedeki en az iki yakın akrabayı etkiler. FHM’niz varsa, her çocuklarınıza aktarma olasılığınız %50’dir.
- Sporadik hemiplejik migren (SHM), ailesinde kimsede hemiplejik migren olmadığı halde kendisinde bu tip migren görülen hastaların migren tipine sporadik hemiplejik migren denir.
Hemiplejik Migrenin Nedenleri
Hemiplejik migren gen mutasyonları sonucu oluşan bir migren çeşididir. Bu gen mutasyonları nörotransmitter dediğimiz beyin kimyasallarının salınımını etkiler ve sinir hücreleri arasındaki iletişimin kesilmesine neden olur. Bu kesintiler de baş ağrısı ve görme bozukluğu gibi birçok problem ve fonksiyon bozukluklarına yol açabilir.
Hemiplejik Migren Tetikleyicileri
- Stres
- Parlak Işık
- Yoğun duygular
- Çok az veya çok fazla uyku
Hemiplejik Migren Belirtileri
Hemiplejik migren belirtileri birkaç saatte sürebilir, birkaç günde fakat hafıza kaybı oluşmuşsa bu durum birkaç ay sürebilir.
- Vücudun bir tarafında yüzünüz, kolunuz ve bacağınızda uyuşma, zayıflık, hissizlik ve karıncalanma.
- Işık çakmaları, çift görme ve diğer görme bozuklukları (Aura belirtileri)
- Konuşamama veya konuşma bozuklukları
- Uyuşukluk
- Baş dönmesi
- Koordinasyon kaybı
- Nadiren görülse de hafıza kaybı
- Bilinç bulanıklığı
- Hareketlerde kontrolsüzlük
Hemiplejik Migren Nasıl Teşhis Edilir?
Hemiplejik migren hastanın anlattığı yakınmalarla teşhis edilir. Halsizlik, görme, konuşma bozuklukları, vücutta hissizlik, uyuşma gibi yakınmaları içeren ve ağrı geçtiğinde tüm belirtileri de ortadan kalkan en az iki migren atağı geçiren hastalara hemiplejik migren teşhis konulur.
Hemiplejik migrenin teşhisinde en zor kısım inmeden ayırt edebilmektir. Hatta bazı yakınmaları MS veya Epilepsi yakınmaları ile de karıştırılabilir. Gerekli durumlarda beyin MR, Elektroensefalogram, Ekokardiyografi gibi testler uygulanmalı ve belirtilerin asıl sebebi net bir şekilde belirlenmelidir.
Hemiplejik migren atakları genellikle çocukluk döneminde başlar, Eğer ailenizde hemiplejik migren hastaları varsa sizde de olma olasılığı oldukça yüksektir. Eğer ailenizde Hemiplejik migren hastaları var ise sizde bir genetik test ile hastalığa yatkın olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
Hemiplejik Migren Tedavisi
Migren tedavisinde düzenli olarak kullanılan ilaçların hemen hemen hepsi hemiplejik migren için de kullanılır. Ağrının başlamasını önleyebilecek birkaç farklı ilaç da kullanılabilir örneğin;
- Tansiyon ilaçları, migren atak sayılarınızı ve baş ağrısı şiddetlerinizi ciddi oranda azaltabilirler.
- Bazı nöbet önleyici ilaçlar da baş ağrılarının tedavisinde yardımcı olabilir.
Triptan denilen ilaçlar migren tedavisinde kullanılan tedavilerdendir. Fakat hemiplejik migreni olanlarda tavsiye edilen bir tedavi değildir. Öyle ki bu ilaçlar hemiplejik migren yakınmalarını daha da kötüleştirebilir veya kalıcı hasara neden olabilirler.