Herkesin vitamin takviyesine ihtiyacı yoktur. Dengeli bir diyet, çoğu insan için gerekli tüm vitamin ve mineralleri sağlayabilir. Bununla birlikte, besin eksiklikleri veya belirli sağlık sorunları olanlar gibi belirli kişiler vitamin takviyeleri almaktan fayda görebilir.
Herhangi bir vitamin takviyesi başlamadan önce hekiminize danışmak en iyisidir. Mutlaka testleri yapılarak eksikler belirlenerek önerilerde bulunmak gerekiyor. Herkese aynı vitamin destekleri yarardan çok zarara neden olacaktır.
40 yaş üzerinde vitamin gereksinimleri artabiliyor ve sıklıkla önerdiğimiz vitamin ve mineraller genellikle şunları içeriyor:
D Vitamini
Birçok yetişkin, güneşe maruz kalmanın azalması ve ciltte D vitamini sentezleme yeteneğinin azalması nedeniyle daha düşük D vitamini seviyelerine sahiptir. D vitamini kemik sağlığını, bağışıklık fonksiyonunu korumak ve kırıkları önlemek için önemlidir.
Kalsiyum
Güçlü kemikleri korumak ve osteoporoz riskini azaltmak için yeterli kalsiyum alımı şarttır. Birçok yaşlı yetişkinin yetersiz kalsiyum alımı var ve bu da takviyeyi gerekli kılar.
B12 Vitamini
İnsanlar yaşlandıkça, B12 vitaminini yiyeceklerden emme yetenekleri azalır. B12 vitamini, sinir fonksiyonunu korumak ve kırmızı kan hücreleri üretmek için önemlidir.
Omega-3 yağ asitleri
Omega-3 yağ asitleri, kalp sağlığını korumak ve iltihaplanmayı azaltmak için önemlidir.
Magnezyum
Magnezyum, sinir ve kasların sağlıklı çalışması ve kemik sağlığı dahil olmak üzere birçok vücut işlevi için gereklidir. Birçok yaşlı yetişkin, diyetlerinde yeterince magnezyum tüketmez ve takviye gerekebilir
D vitamini, kemik sağlığını ve genel sağlığı korumak için gerekli olsa da çok fazla D vitamini almak, hipervitaminoz D olarak da bilinen D vitamini toksisitesi adı verilen bir duruma yol açabilir.
- Kabızlık
- Böbrek taşı
- Böbrek hasarına, kardiyovasküler hastalığa ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilen yüksek kan kalsiyum seviyeleri (hiperkalsemi)
- Yetişkinlerde kemik ağrısı ve kemiklerin yumuşaması (osteomalazi)
- Çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği
Kalsiyum kemik sağlığı için önemli olsa da çok fazla kalsiyum almak, kanda yüksek kalsiyum seviyeleri ile karakterize edilen hiperkalsemi adı verilen bir duruma yol açabilir. Hiperkalsemi semptomları, durumun ciddiyetine bağlı olarak değişebilir ancak şunları içerebilir:
- Kafa karışıklığı ve açıkça düşünmede zorluk
- Böbrek taşı
- Düzensiz kalp atışı
- Böbreklerde ve diğer organlarda hasar
- Nadir vakalarda kardiyak arrest
Fazla B12 vitamini idrar yoluyla atıldığı için, çok fazla B12 vitamini almanın herhangi bir önemli yan etkiye neden olması olası değildir. B12 vitamini suda eriyen bir vitamindir yani vücutta büyük miktarlarda depolanmaz. Bununla birlikte, aşırı yüksek dozlarda B12 vitamini takviyeleri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı yan etkilere neden olabilir:
- Deri döküntüsü
- Mide bulantısı ve kusma
- İshal
- Baş dönmesi
- Anksiyete ve panik ataklar
- Kalp çarpıntısı
Yiyeceklerden çok fazla magnezyum almak nadirdir, ancak yüksek dozda magnezyum takviyeleri almak, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı yan etkilere neden olabilir:
İshal ve sindirim sorunları
Aşırı magnezyum takviyesi alımı ishal, mide bulantısı ve diğer sindirim sorunlarına neden olabilir.
Magnezyum takviyeleri vücutta aşırı sıvı kaybına neden olarak dehidrasyona neden olabilir.
Kan basıncında düşüşe neden olarak baş dönmesine, baş dönmesine ve bayılmaya neden olabilir.
Çok fazla magnezyum, sinir ve kas işlevine müdahale ederek kas zayıflığına ve yorgunluğa yol açabilir.
Omega-3 yağ asitleri, kalp sağlığını korumak, iltihaplanmayı azaltmak ve beyin fonksiyonlarını desteklemek için önemlidir. Bununla birlikte, aşırı omega-3 takviyeleri alımı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı yan etkilere neden olabilir:
Yüksek dozda omega-3 takviyeleri ishal, mide bulantısı ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.
Omega-3 takviyeleri kanın pıhtılaşmasını engelleyerek kanama riskini artırabilir. Bu, özellikle kan sulandırıcı ilaçlar kullanan veya kanama bozukluğu olan kişiler için geçerlidir.
Bazı araştırmalar, yüksek dozda omega-3 takviyelerinin beyinde kanama riskini artırarak felce yol açabileceğini öne sürdü.
Aşırı omega-3 takviyeleri alımı, bağışıklık sistemini baskılayarak enfeksiyon riskini artırabilir.
Bireyselleştirilmiş vitamin takviyeleri, bir bireyin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, diyetine, yaşam tarzına ve diğer faktörlere dayalı olarak belirli besin ihtiyaçlarını karşılamak üzere uyarlanmış vitamin takviyeleridir. Herkese uyan tek bir yaklaşım yerine, bireyselleştirilmiş vitamin takviyeleri, her kişinin benzersiz ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş, hedeflenmiş besin desteği sağlamayı amaçlar. Mutlaka öncesinde kan düzeylerinin bakılması ve eksik olanların saptanması gerekiyor.