Midenizde, yemeğinizi sindirmenize yardımcı olmak ve bağışıklık sistemi bariyerini korumak için hidroklorik asit (HCl) bulunur.
Hipoklorhidri nasıl anlaşılır?
HCl, protein sindirimi için pepsinojeni pepsine dönüştürür, yemek içeriğini sterilize eder, aşırı bakteri üremesini önler ve pankreas ve safra kesesi hareketlerini uyarır. Eğer midenizde tüm bu görevleri yapan hidroklorik asit miktarı azalırsa Hipoklorhidri dediğimiz tablo oluyor.
Hipoklorhidri neden olur?
Sağlıklı bir midede pH değeri 3’ün altında yani asidik olmalıdır. 3’ün üzerinde mide asidi azalmış ve tablo alkaliye doğru yol alıyor demektir. pH değerinin 5’in üstünde olması ise, midenizin hidroklorik asit üretmeyi bıraktığı anlamına gelir. Vücudunuzun yeterince hidroklorik asit üretememesinin çeşitli sebepleri olabilir. Yüksek kronik stres; demir, çinko ve B vitaminleri eksikliği; sigara veya alkol kullanımı; mide ülseri veya mide ekşimesi tedavisine yönelik kullanılan ilaçlar; Helikobakter pylori enfeksiyonu ve mide ameliyatı, düşük mide asitine neden olan risk faktörlerindendir.
Hipoklorhidri nelere yol açar?
Yeterli mide asidine sahip olmadığınızın işaretleri, genellikle yemek yedikten kısa bir süre sonra ortaya çıkar:
- Yemeklerden sonra aşırı tokluk hissi
- Hazımsızlık
- Gaz veya şişkinlik
- Kabızlık
- İshal
- Mide rahatsızlığı ve kramplar
- Dışkıda sindirilmemiş yiyecekler
- Mide bulantısı
- Bağırsak enfeksiyonları
- Demir, çinko gibi mineral ve B vitamini eksiklikleri
- Zayıf tırnaklar
- Alerji, anemi, astım gibi eşlik eden hastalıklar
- Otoimmün bozukluklar
- Akne ve sedef hastalığı gibi cilt sorunları
Düşük hidroklorik asit seviyeleri, midenizin proteinleri sindirme ve emme yeteneğini etkileyebilir. Bağırsağınıza zarar verebilir. Sindirim sağlığı sorunlarına ve enfeksiyonlara yol açabilir. Yeni çalışmalar düşük mide asidi ile bazı nörolojik hastalıklar arasında bağlantılar ortaya koydu.