Kansızlık, damarlarda dolaşan kırmızı kan hücrelerinin sayısının normalden az olduğu durumdur. Kırmızı kan hücrelerine akciğerlerinizden beyin başta olmak üzere diğer organlarınıza oksijen taşıyan arabalar diyebiliriz. Kansızlığınız varsa, organlarınız daha az oksijen alır. Beyniniz normalden daha az oksijen aldığında baş ağrıları yaşarsınız.
Hangi kansızlık türleri baş ağrısına neden olabilir?
Demir eksikliği anemisi, beynin en iyi şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğundan daha az oksijen almasına neden olarak temel baş ağrılarına yol açabilir. Demir eksikliği anemisi özellikle adet gören kadınlarda migren ile ilişkilendirilmiştir.
Demir eksikliği gibi, B-12 ve folat gibi bazı vitaminlerin düşük seviyeleri de anemiye neden olabilir.
Orak hücreli anemi ve talasemi, kırmızı kan hücrelerinin daha yapışkan hale gelmesine ve pıhtı oluşturmasına veya anormal bir şekil oluşturmasına neden olan anemi türleridir. Bu durumlar baş ağrısına yol açabilir.
Kansızlık beyindeki kirli damarlarda kan pıhtısının oluştuğu nadir bir durum olan serebral venöz tromboz gelişimi için bir risk faktörüdür.
Kansızlık baş ağrılarını tetikler mi?
Kansızlık migren baş ağrılarını tetikleyebilir. Özellikle adet dönemlerinde baş ağrılarının tetiklemesine yol açar. Adet dönemlerinde kanamanız fazla is eve baş ağrılarınız daha şiddetli oluyorsa mutlaka demir ve ferritin düzeylerinin bakılmasında fayda var.
Kansızlık baş ağrısının belirtileri neler?
Genellikle baş ağrılarına yorgunluk ve genel halsizlik eşlik edebilir. Yorgunluğa ek olarak sık baş ağrısı yaşıyorsanız, temel neden kansızlık olabilir.
Bunun yanı sıra aşağıdaki belirtiler de sıklıkla görülebilir.
- Soluk cilt
- Hızlı veya düzensiz kalp atışı
- Nefes darlığı
- Göğüs ağrısı
- Sersemlik hissi