Kimler Alzheimer Hastalığı için risk taşıyor?

Kimler Alzheimer hastalığı için risk taşıyor?

Unutkanlık nedenlerinin başında Alzheimer hastalığı geliyor. Alzheimer hastalığının altında yatan neden tam olarak anlaşılamamakla birlikte, beyinde zararlı proteinlerin birikmesi, vücutta enerji üretim merkezi olan mitokondrilerin düzgün çalışmaması, vücudun çalışma kapasitesini azaltan oksidatif stres ve enflamasyon dahil olmak üzere birçok zarar verici olaylar sonucu oluşmaktadır.

Alzheimer hastalığında yakınmalar tedavi edilmediğinde geri dönüşsüz ve ilerleyici olabiliyor. Esas amaç tablo başlamadan veya erken dönemde hastalığı yakalayıp durdurabilmek ve geri çevirebilmektir. İşte tam da bu nedenden dolayı özellikle ailenizde Alzheimer hastalığı olan kişiler varsa sizin de mutlaka 40 yaşından sonra araştırılmanızı öneriyoruz.

Yaş

65 yaşın üstünde 9 kişiden 1’i demans riski ile karşı karşıya ve 65 yaş üstünde her 5 yılda bir sıklığı 2 kat artar. 85 yaş üstünde ise her 3 kişiden biri Alzheimer hastası.

Cinsiyet

Kadınlar erkeklere göre 2 kat daha sık yakalanıyorlar. Bunun iki nedeni olabileceği düşünülüyor; kadınlar erkeklerden daha uzun yaşıyor ve menopoza kadar östrojen hormonu kadınları korurken menopoz sonrasında azalan hormonlarla beraber Alzheimer riski artıyor.

Alzheimer hastalığı

Alzheimer da genetik faktör yüzde 5 ila 10 arasında etkili. apoE4 geni Alzheimer için risk taşıyan gen ancak çevresel faktörler düzeltilirse, kişi iyi beslenir, hareketli bir hayat sürerse, kan şekerini kontrol altında tutar, zihinsel ve sosyal açıdan aktif olursa gene rağmen hastalıktan korunabilir. Ailede genç yaşta ya da çok sayıda insanda Alzheimer varsa genetik test yapılabilir.

Sigara içmek

Sigara beyne giden kan akımını ve oksijen miktarını azaltacağı için uzun dönemde hafıza bölgelerinde olumsuz etkilere neden olur.

Kimyasal ve toksik maddelere maruziyet

Mesleki olarak kimyasal ve toksik maddelere yoğun olarak maruz kalanlar, elektromanyetik dalgaların yoğun olduğu alanlarda çalışanlar, kurşun, cıva, alkol, benzen, tolven ve solventlere maruz kalan mesleklerde çalışanlar. Ayrıca pestisite maruz kalan tarım işçileri risk altında.

Vasküler risk faktörleri

Yüksek tansiyon, diyabet hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi durumlar damarlarda hasara neden olarak kan akımını etkileyeceğinden beyinde hafızanın etkilenmesine neden olabiliyor.

Bel çevresinde yağlanma ve kilo artışı

metabolik sendrom dediğimiz tabloya neden olur. Bu durum gerek inme gerekse kalp hastalıkları için risk taşırken diğer taraftan hafızayı da olumsuz etkiler.

– Uzun süre devam eden depresyon Alzheimer hastalığı için bir risk oluşturuyor.

– Kafa travması öyküsü.

– Kanda yüksek homosistein seviyeleri.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR