Kognitif rehabilitasyon

Kognitif rehabilitasyon

Kognitif rehabilitasyon, kişinin beyin – davranış sorunlarının değerlendirilmesine ve anlaşılmasına dayanan, terapötik-bilişsel etkinliklerin sistematik, işlevsel olarak hasarın iyileştirilmesine –yavaşlatılmasına yönelik tedavi edici eylemlerin tamamıdır. Önceden öğrenilmiş davranış kalıplarını pekiştirerek, güçlendirerek veya yeniden oluşturarak veya bozulmuş nörolojik sistemler için yeni kalıplar veya telafi edici mekanizmalar oluşturarak işlevsel değişiklikler elde etmeye yöneliktir.

Bilişsel rehabilitasyon, kapsamlı beyin rehabilitasyon programının bir bileşenidir

Beyin 360 ekibi olarak sadece beyin hasarı olan bireyin belirli bilişsel eksikliklerine değil, aynı zamanda sosyal, iletişim, davranış ve akademik / mesleki performans üzerindeki etkilerine de odaklanırız.

Kognitif rehabilitasyonda kullandığımız yöntemler

Bilgisayar temelli beyin eğitim programı: Beyin 360 Ekibi olarak 2008 yılından itibaren üzerinde klinik uygulamalarda çalıştığımız,sürekli geliştirerek güncellediğimiz BRAİN-UP 360 programını kullanmaktayız. BRAİN-UP 360 PROGRAMI unutkanlık, dikkat, konsantrasyon, öğrenme, hafıza kurtarma, yeterlilik koruma,telafi etme muhakeme, planlama, organizsayon gibi yüksek bilişsel işlevleri korumak ve olası hasarı yavaşlatmak için tasarlanmıştır.

Ayrıca hafıza, dikkat konsantrasyon sorunları gibi dejeneratif hastalık risk hesaplama aracıyla ülkemizde bir ilki gerçekleştirmektedir.

Uzman psikologlar eşliğinde iş uğraş (Occupational) terapileri: Bilişsel hasarı yavaşlatmak hastaların öz yeterlilik düzeylerini korumak, kendi kendilerine yetmelerine yardımcı olacak uygulamaların tamamıdır. Bu uygulamalar hastalarımızın, sosyal yeteneklerine, iletişim becerilerine önemli katkılar sağlarken nispeten az hasarlı bilişsel alanlar için uzun süreli koruma sağlamaktadır.

Kişeye özel bireyselleştirilmiş ev egzersiz yönetimi: BRAIN-UP 360 programı ev versiyonu hastalarımızın kognitif etkilenme şiddetine göre hazırlanmış egzersiz programıdır. Hastalara aşama aşama ev ödevleri verilir. Bilgisayar ya da akıllı cihazlar vasıtası ile yapılan ev ödevleri yanısıra, açık havada yürüyerek yeni sokaklar keşfetme, daha önce denemediği yemek tariflerini deneme, belli aralıklarla arkadaşları ve sevdikleri ile görüntülü konuşma seansları, tavla,satranç gibi oyunları öğrenmek gibi ödevler verilir.

Klinik bazlı kognitif rehabilitasyon uygulamaları: Hatasız öğrenme, geri bildirimle doğrudan öğretim, kağıt kalem görevleri, iletişim becerileri, bilgisayar destekli yeniden eğitim programları yer alır. Müdahaleler bire bir veya küçük bir grup ortamında uygulanır. Çalışmalar her seans için raporlanarak hastaların gelişimi izlenerek gerektiğinde yeni modüller eklenir. Esas amaç hastanın öz yeterliliğini korumaktır.

Kognitif Rehabilitasyon Hangi durumlarda gereklidir?

  • Travmatik beyin hasarı,
  • Erken evre Demans/Alzheimer,
  • MS,
  • Epilepsi,
  • İnme,
  • Dikkat ve Hiperaktivite bozuklukları

Odaklanma ve konsantrasyon sorunları gibi hastalıklarda bilişsel geriye gidişi yavaşlatmak ve bireylerin yaşam kalitelerine, sosyal ilişkilerine, iş ilişkilerine katkıda bulunmak amacıyla sistematik olarak programlanır.

Kognitif Rehabilitasyon Tedavi Süresi

Kognitif rehabilitasyon terapi programlarının süresi ve yoğunluğu kişinin bilişsel işlevlerindeki hasarın şiddetine göre değişir:

Kapsamlı bilişsel rehabilitasyon için, kliniğimizde genel uygulama haftada 3 gün, günde 1 saat süren 16 haftalık ayakta tedavi programıdır.

İş ve okul hayatında hafıza, dikkat performansını maksimum kapasiteye çıkarmak için de BRAIN-UP 360 programlarımız mevcut. İlk aşama gerekli testler sonrasında performansı artırılabilecek zihinsel alanları belirlemektir. Hafıza eğitimi veya daha az yoğun olarak kabul edilebilecek görsel-uzamsal bozuklular gibi belirli eksiklikler için bilişsel rehabilitasyon programları genellikle 4 ila 10 hafta boyunca haftada 1 veya 2 seans (30 ila 60 dakika) şeklindedir.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR