Kronik Yorgunluk Sendromunun tedavisi genellikle hastaya ve hastanın yakınmasının şiddetine göre belirlenir.
Genellikle iş yükünü azaltmanın yolları, stresle baş etmenin yolları için psikolojik destek, beyne giden kan akımının temizlenmesi ve oksijen girişini sağlamak için açık havada düzenli aralıklarla yürüyüş ve derin nefes alma egzersizleri, beynin yeterince sağlıklı enerjiyi elde etmesi için doğru beslenme düzenine geçiş gerekiyor.
Yorgunlukla mücadelede nelerden faydalanılabiliriz?
Kronik Yorgunluk Sendromu tedavisi için gerekli görüldüğü durumlarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, kas ve eklem ağrılarının azaltılması ve uyku düzeninin sağlanmasına yönelik ilaç tedavileri uygulanabilir. Yine yakıt dairemleri mitokondrilerin güçlenmesi için antioksidan takviyeleri, Co-enzymQ 10 gibi destek tedaviler işe yarayacaktır.
Uykunun düzenlenmesi çok önemli ihtiyaç duyulduğunda melatonin uyku hormonu devreye sokulabilir. Ama temel amaç beynin ve vücudun iş yükünden arındırılması mitokondrilerin kendini tamir etmesi için beynin doğru besin ve uyku ile iyileştirilmesidir.
Sürekli yorgunluk hissine bağlı olarak tüm gün kendini yatağa bağlı hisseden hastalarda dinlenmeye ayrılan sürenin yavaş yavaş azaltılması, yapmaya enerji bulunamayan ve zevk vermeyen işlerin küçük parçalara ayırarak yapılmaya çalışılması, zevk alabileceği hobilere imkan sağlanması çok önemli. Belki de en önemlilerinden biri sosyalleşmek ve akraba arkadaş ilişkilerini artırarak mutluluk hormonu serotonin ve dopamin beyinde artırarak enerjiyi desteklemek gerekiyor.
Beslenmemizle bu sorunun üstesinden gelebilir miyiz?
Bağışıklık sistemini güçlendirip, enerji verecek besinler tüketmek özellikle mevsimine göre sebze ve meyve tüketimi artırmak oldukça faydalı olacaktır.
- Meyvelerde C vitamini açısından zengin kuşburnu, karpuz, mandalina, kivi ve portakal tercih edilmeli. Ispanak, pazı, biber, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası gibi sebzelerin tüketimi artırılmalıdır.
- Alkolü azaltmak da yorgunluktan kurtulmada en önemli etkenlerden birisidir. Çünkü alkol bağışıklık sistemini zayıflatır ve yorgunluğa sebep olur.
- Kafein içeren içecekler de makul ölçülerde tüketilmelidir. Çoğumuz enerji kazanmak daha uyanık olmak için kafeine sarılıyoruz. Ama şunu unutmamak gerekiyor ki belli dozun üzerinde kafein tersine beyin için zararlı, bu doz 300 mg kadar. 300 mg üzerinde kafein sinir sistemini gereksiz yormak aşırı çalıştırmak yanı sıra uykuya dalmayı etkileyerek yakınmaları şiddetlendirir.
- Çinko içeriği zengin olan besinler; özellikle deniz ürünleri, kırmızı et, yumurta, süt, kuru baklagiller ve tam tahıllar tüketilmelidir.
- Omega-3 takviyesi ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar tüketilmelidir. Bu sendromun nedenlerinden biri de eklemlerde meydana gelen inflamasyondur. Bu yakınmalar sağlıklı yağlardan zengin beslenme şekliyle hafifletilebilir. Beraberinde Omega-3 beynin sağlıklı çalışması için gereklidir. Örneğin; balık, ceviz, fındık, badem, keten tohumu ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.
- Magnezyum, kas ve sinir sisteminde etkindir. Magnezyumun yeterli alımı kasları rahatlatacaktır. En iyi kaynakları; kuru baklagiller, brokoli, ıspanak ve muzdur.
- Günde 2,5-3 litre su içilmesi yararlı olacaktır.
- Yorgunluğu giderici besinler olan elma, kayısı, kivi, muz gibi meyveler ile maydanoz, lahana, kereviz, bezelye, havuç, patates, turp, mantar, soğan, kırmızı pancar, sarımsak gibi sebzeler ve yeşil çay tüketilmesi önerilir.
- Yorgunluk veren besinler arasında olan çok yağlı, şekerli ve hazır besinler, sakatatlar ile alkol, asitli içecekler, kahve tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini tekrar hatırlatalım.
Hangi besinler tedavi edici özelliğe sahip?
Bazı besinlerin Kronik Yorgunluk Sendromunun tedavisinde yararlı oldukları biliniyor.
İşte Kronik Yorgunluk Sendromunu tedavi edici özelliğe sahip besinler:
Yumurta
İçerisindeki yüksek protein iyot ve selenyum ve demir ile yorgunluk ve halsizlikle mücadelede oldukça etkilidir.
Kırmızı Et
İçerisinde bulunan Koenzim Q10 vücuda ciddi bir enerji veriyor bu nedenle kronik yorgunlukla mücadelede haftada en az 1 kez yanında bol yeşillik ile kırmızı et tüketmek yorgunluğu azaltmada etkili olacaktır.
Muz
Muz serotonin ve sağlıklı bir uyku için ihtiyaç duyduğunuz melatonin salgısını arttırır ve içerisinde bulunan sodyum ve potasyumla daha enerjik hissetmenizi sağlar.
Kefir
Yatmadan 2 saat önce içeceğiniz bir bardak kefir rahat ve sağlıklı bir şekilde uyumanızı ve dinlenmenizi sağlayarak içerisinde bulunan triptofan magnezyum ve kalsiyum sayesinde ertesi gününüzü dinç ve enerjik geçirmenizi sağlayacaktır.
Arı sütü
İçerisindeki aminoasitler enerji vererek metabolizmanızı hızlandırır.