Migren, sızdıran bağırsak ile ilişkili mi?

Migren, sızdıran bağırsak ile ilişkili mi?

Sızdıran bağırsak sendromunda vücuda giren toksinler ve iltihaba yol açan maddeler sonucunda zarar gören bağırsak duvarından zararlı maddeler kana karışır ve vücutta inflamasyon başlar.

Sağlıklı bir bağırsak duvarı besinleri tam sindirdikten sonra besleyici olanların kana karışmasını sağlarken, sızdıran bağırsak ile toksinler ve bu zararlı maddeler direk kana karışabilir. Sızdıran bağırsak sendromu inflamasyonu başlatması ile migren ağrılarının da tetikleyicisi olabilir.

Bağırsak duvarından sızmaması gerekirken sızan şeyler nasıl migrene neden oluyor?

  1. Tamamen parçalanamamış gıda protein molekülleri. Bağışıklık sisteminiz bunları saldırgan maddeler olarak algılayabilir ve onlara karşı bir savunma sistemi oluşturabilir. Bu da migreni tetikleyebilen sistemik bir inflamatuar yanıt oluşturur. Migren ve gıda duyarlılığınız varsa, bunlar sızdıran bir bağırsağınız olduğuna işaret ediyor olabilir.
  2. LPS toksinleri dediğimiz bağırsak bakterilerinden gelen toksik bakteriyel yan ürünler. Bunlar vücutta yaygın inflamasyona, ağrıya ve migrene neden olur. Migreniniz ve geçmeyen ağrılarınız varsa, bunlar sızdıran bir bağırsağınız olduğuna işaret ediyor olabilir.

Bağırsak mikroplarının dengesizliği olarak bildiğimiz disbiyoz, sızdıran bağırsağın birincil nedendir. Bunun sebebi, zararlı iltihaplı mikropların aşırı büyümesi, yeterli sayıda yararlı bakteri olmaması veya her ikisi de olabilir. Disbiyoz, bağırsak duvarını birçok yönden etkiler:

  • Faydalı bakteri salgıları, sağlıklı bağırsak duvarını oluşturur! Yani faydalı bakterilerin eksikliği = bozuk bağırsak duvarı demektir.
  • Disbiyoz, duvarı tahriş eder, duvar iltihaplanır, hasar görür ve geçirgen hale gelir.
  • Karbonhidrat ve lifi çok fazla kısıtladığınızda, bakteriler ihtiyaçları olan besinleri kendi bağırsak duvarını sindirmeye başlayarak temin eder ve bu da bağırsak duvarına zarar verir.
  • bağırsaklarda mantar aşırı büyümesi, bağırsak duvarına zarar verir.
  • Faydalı bakteriler, doğal duvar anti-inflamatuarı olan bütirat gibi kısa zincirli yağ asitleri oluştururlar.

Disbiyozun migrene neden olmasının başka bir yolu da, nitratları bir baş ağrısı tetikleyicisi olan nitrik okside dönüştüren aşırı bakteri üremesidir. Migren hastalarının kan dolaşımında nitrik oksit yüksek orandadır.

Sızdıran bağırsağın diğer sebepleri

  • Alkol: Alkol, bağırsak duvarınıza zarar verir ve endotoksinlerin bağırsak duvarından sızmasına izin verir.
  • İlaçlar: En yaygın olanları:
    • Antibiyotikler.
    • Aspirin, ibuprofen gibi nonsteroid antiinflamatuarlar (NSAİİ’ler) ve meloksikam gibi reçeteli ilaçlar.
    • Opiat ve ağrı kesici ilaçlar
    • Doğum kontrol hapları
    • Antasitler, H2 blokerleri ve proton pompa inhibitörleri.
  • Gluten: Glüten tüm insanlarda sıkı bağırsak hücresi bağlantılarınızın gevşemesine sebep olan Zonulin adlı bir proteini artırır. Glüten duyarlılığı olan (Çölyak veya değil) herkes, glüten proteinlerinin sızması ve iltihabı tetiklemesi riski altındadır.
  • Eliminasyon diyeti ile belirlenen, sizde iltihaplanmaya yol açabilen gıdalar.
  • Stres: Stresin bağırsak geçirgenliğini nasıl etkilediğine dair sayısız açıklama ve araştırma var.
  • Kabızlık: Bu muhtemelen kısmen mikrobiyom dengesizliklerinden kaynaklanmaktadır. 2017’de yapılan bir çalışma, kabızlığın tedavi edilmesinin sızdıran bağırsakları nasıl iyileştirdiğini gösteren ilk çalışmadır.

Sızdıran bağırsak için ne yapmalıyız?

Gıda duyarlılıkları ve disbiyoz için kapsamlı bir tetkik yaptırın. Dışkı Haritası, SIBO nefes testi ve gıda duyarlılığı testleri bireysel tedavi için mükemmel testlerdir.

Bir tetkikten sonra, doktorunuz bağırsak tedavisinin dört aşamasını uygulayacaktır:

  1. İnflamasyon tetikleyici gıdaları ve mikrobiyal aşırı büyümeleri ortadan kaldırmak
  2. Bağırsak duvarını yeniden sağlamlaştırmak
  3. Faydalı bakterileri gıda, prebiyotikler ve özel probiyotik türleri aracılığıyla yeniden inşa etmek
  4. Sağlıklı sindirimi tekrar kazandırmak

Beyin bariyeri bozukluğundan kaynaklanan migren

Kan beyin bariyeriniz (KBB) yapı olarak bağırsak duvarına benzer. Her ikisi de sıkı bağlara sahip endotel hücrelerinden oluşur. Ayrıca, her ikisindeki hücresel bağlantılar aynı sinyal proteinleri tarafından düzenlenir.

Kan-beyin bariyeriniz bozulduğunda, nörotoksinler beyninize sızabilir ve iltihaplanmaya neden olabilir. Buna LPS endotoksinleri, inflamatuar sitokinler, gıda antijenleri, kimyasallar, histamin ve nitrik oksit dâhildir. Beyin iltihabı migreni tetikleyebilir.

Kan beyin bariyeriniz sızdırmaya başladığında baş dönmesi, beyin sisi, anksiyete ve depresyon dâhil olmak üzere bir takım nörolojik yakınmalar ortaya çıkabilir. Zamanla, bilişsel bozulma ve bunama dâhil olmak üzere nörolojik dejenerasyon meydana gelebilir.

Kan beyin bariyerini onarmak için ne yapılabilir?

Her şeyden önce, bağırsak duvarınızı güçlendirin. Bağırsak duvarı ve beyin bariyeri kontrol mekanizmalarınız aynıdır. Bu nedenle bağırsak duvarını sağlamlaştırdığınızda beyin bariyerinizi de sağlamlaştırmış olursunuz.

İkinci olarak, organik asit testi ile beyin iltihabını ve oksidatif stresinizi kontrol ettirin. Bu sorunları ortadan kaldırmak için uzmanınıza danışın.

Son olarak, kan beyin bariyerinizi sağlamlaştırmak için doktorunuz tarafından tavsiye edilen doğru yaklaşımları uygulayın. En sevdiğim kan-beyin bariyeri sağlamlaştırıcısı zerdeçal ve resveratroldür. Glutatyonun beyin için önemli bir antioksidan olduğunu belirtmekte fayda var. Ayrıca, CBD yağı, kan beyin bariyerinizi aşarak içeride oluşan iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR