Sülük tedavisi geçmişten gelen geleneksel bir tedavi yöntemidir. Vücutta kirli kanı boşalttığı ve salyasındaki enzimler ile insan sağlığına katkı sağladığı düşünülmektedir.
Sülük tedavisi nedir?
Tarihte çeşitli hastalıklara iyi geldiği gözlemlenmiş ve şifalı olduğu düşünülmüştür, bilim geliştikçe yapılan tetkiklerde sülüğün salyasında barındırdığı 106 yararlı enzim olduğu tespit edilmiştir.
Şimdilerde bu tedaviyi uygulayan merkezler ozon tedavisi ile eş zamanlı olarak sülük tedavisini uygulayarak faydalarını arttırmaya çalışıyorlar. Yan etkisi neredeyse hiç olmadığı için hemen her hastalık için denenen alternatif bir tedavi yöntemi olarak akıllarda yer etmiştir.
Sülük tedavisi ağrılar üzerinde nasıl etkilidir?
Sülük, insan vücudundan kanı emdiği sırada vücudunda barındırdığı faydalı salgıları da insana iletir. Bu salgıdaki enzimler antiagregan; kan pıhtılaşma engelleyici, fibrinolitik; var olan pıhtıyı giderici, analjezik, antiromatizmal; ağrı kesici, antibakteriyal; mikrop öldürücü, antihipersantif; tansiyon dengeleyici, anksiyolitik; kas gevşetici ve sinirleri sakinleştirici ve daha birçok madde içerirler. Başağrısı için kullanımında da içerisindeki Analjezik maddenin etkili olduğu düşünülür.
Sülük tedavisi migrende neden işe yaramaz?
Sülük tedavisi migren tedavisinde de kullanılmaya başlanmış durumda. Hastalara bu tedavinin ağrılarını tamamen dindirdiği yönünde bilgiler verilmekte fakat bu tedavinin oldukça riskli ve dikkat edilmesi gereken bir yanı da var, içerisindeki ağrı kesici enzimlerin ağrıyı dindirmesini beklerken kan sulandırıcı etkisini göz ardı etmek büyük bir hata, var olan baş ağrısından kurtulmaya çalışırken kanın sulanması sonucu beyine giden kan akışının artması ile ağrıların daha da artması ciddi bir olasılık. Üstelik sadece ağrıların artması değil inme, felç gibi çok ciddi hastalıklara da sebebiyet verebilecek olması da bir olasılık…
Artı kullandığınız sürece sadece ağrı kesici etkisinden yararlanmak için diğer etkilerin doğuracağı yan etkileri göz ardı etmemeliyiz. Kaldı ki amaç migreni ve başağrılarının sebebini bulup tedavi etmektir, ağrı kesici ile ağrıları geçici dindirmek değildir.