Temelde nevralji, üzerinde oluşan baskı veya hasar nedeniyle, beyne yanlış ağrı sinyali gönderen hassas sinirlerden kaynaklanır. Bu sinirlerde hasara veya baskıya neden olan pek çok faktör olabilir.
Nevraljinin olası nedenlerini sayacak olursak;
– Zona, Lyme hastalığı veya HIV gibi enfeksiyonlar,
– Kemikler, kan damarları veya tümörlerden gelen sinirler üzerindeki baskı,
– Yaşlanma,
– Böbrek hastalığı veya diyabet gibi diğer bazı tıbbi durumlar vb. birçok faktör nevraljik ağrıları tetikleyebilir.
Nevralji Türleri
Bazı yaygın nevralji türleri şunlardır:
Trigeminal Nevralji
Beynimizde, yüz, ağız, diş ve buruna sinyal gönderen üç dalı olan trigeminal sinir vardır. Bu trigeminal sinirde baskı veya hasarın, yüzün alt bölgelerinde, özellikle de çenede ve bazen burun altında ve göz üstünde nevraljik ağrıya neden olduğu düşünülmektedir. Bu baskı veya hasar, genişlemiş bir kan damarından kaynaklanabileceği gibi, sinir sistemindeki sinir liflerini çevreleyen kılıfa zarar veren MS gibi hastalıklar, damarlara baskı uygulayan tümörler veya yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan sinir hasarı da olabilir.
Postherpetik Nevralji
Postherpetik nevralji, aslında herpes virüs sonrası ağrı anlamına gelir. Herpes virüsü sinir sisteminde uykuda kalır ve yaşamın ilerleyen yıllarında yeniden aktif hale gelir ve zonaya neden olur. Halk arasında zona olarak bilinen hastalık, kabarcıklara ve ağrılı cilt döküntülerine neden olan virüs kaynaklı bir enfeksiyondur. Virüs yeniden aktif hale geldiğinde sinir liflerinde iltihaplanmaya neden olabilir. Bu iltihaplanma, enfeksiyon azaldıktan sonra bile ağrıya neden olan kalıcı sinir hasarına yol açabilir.
Oksipital Nevralji
Bu nevralji, boyundan kaynaklanan ve başın arkasına sinyaller gönderen oksipital sinirleri etkiler. Oksipital nevralji, kafatasının tabanına yakın başlayan ve kafa derisi boyunca yayılan zonklayıcı bir ağrıya neden olur, gözlerin arkasına da yayılabilir. Ani kafa hareketleri, gergin boyun kasları, boyunda lezyonlar veya tümörler, iltihaplanmalar, gut, diyabet ve boyun yaralanmaları gibi birçok faktör, oksipital nevralji ağrısına neden olabilir.
Periferik Nevralji
Bu tablo beyin ve omurilik dışındaki periferik sinir dediğimiz tüm sinir liflerini içerir. Periferik nevralji tek bir siniri veya tüm sinir gruplarını etkileyebilir. Periferik sinir sistemine zarar vermek, kas hareketlerini kontrol eden, duyusal bilgileri ileten ve iç organları düzenleyen sinirleri etkileyebilir. Yeme veya yutkunmada güçlük, periferik nevraljinin en belirgin belirtileridir. Periferik nevralji eller, ayaklar, kollar ve bacaklarda ağrı veya uyuşukluğa neden olabilir. Diğer belirtiler arasında: İstemsiz kas seğirmesi veya krampları, koordinasyon kaybı, düğme iliklemek veya ayakkabı bağcığı bağlamak gibi görevleri yerine getirmede zorluk, dokunma veya sıcaklığa aşırı duyarlılık, aşırı terleme ve konuşma güçlüğü vardır.
İnterkostal Nevralji
İnterkostal nevralji kaburgaların hemen altında yer alan sinirleri etkiler. İnterkostal nevralji, göğüs duvarını, üst karnı ve üst sırtı etkileyen keskin, yanıcı bir ağrıya neden olur. Nefes alma, öksürme veya gülme gibi bazı fiziksel hareketler ağrıyı kötüleştirebilir. Göğsün etrafını saran gerginlik veya basınç, üst göğüste veya üst sırtta karıncalanma veya uyuşma, kas seğirmesi, iştah kaybı gibi belirtilere neden olur.
Diyabetik Nöropati
Diyabetik nöropati, diyabetin en sık görülen yan etkisidir. Kandaki yüksek şeker miktarı, sinir hücrelerine zarar verir ve en çok da ayak ve bacaklara giden sinirleri etkiler. Şeker hastası sayısı arttıkça, ülkemizde diyabetik nöropati de daha yaygın şekilde görülmektedir.