Oruç Tutmanın Beyne Olumlu Etkileri

Oruç Tutmanın Beyne Olumlu Etkileri

Ramazan ayının gelmesiyle birçoğumuzun dini bir vecibe olarak yerine getirmeye başladığı oruç tutmanın sağlığımıza fayda sağladığı kadar beynimize de olumlu etkileri var.

Oruç tutmanın beyne olumlu etkileri neler?

İşte faydaları saymakla bitmeyen oruç tutmanın beyin sağlığımıza yaptığı katkılardan bazıları:

  • Oruç ile beyin normalde kullandığı enerji kaynağı glukozun yerine yağları parçalayarak ketonları enerji olarak kullanır. Ketonlar da beyin için verimli enerji kaynaklarıdır. Ketonlar daha fazla enerji yapmak için enerji üretim merkezleri mitokondrilerin sayısını artırır. Mitokondrilerin çoğalması demek vücudun gençleşmesi demektir.
  • Oruç vücutta sinir hücrelerinin yenilenmesini tamirini sağlayan BDNF proteininin artmasını sağlar. Bu da sizi kronik nörolojik hastalıklara karşı korurken, hafızanızı güçlendirir.
  • İki üç haftalık oruç sonrasında kolesterolünüz dengelenir. İnme ve kalp hastalığına karşı koruyucudur.
  • Tansiyonunuzu düşürür. Tansiyon yüksek ise4 beyne kan akışı azalır. Sinir hücresi besinsiz ve oksijensiz kalır. Bu da kronik hastalıklara ve beyin felçlerine zemin hazırlar.
  • İnflamasyonu ve oksidatif stresi azaltır. Glukoz enerji olarak kullanıldığında yan ürün olarak oksidatif strese neden olur. Keton kullanımı oksidatif stresi önler ve bir nevi antioksidan görevi görür.
  • Oruç aynı zamanda bağışıklığın güçlendirir. Lökosit dediğimiz savaş hücrelerimizin yenilerinin yapılmasını sağlar. Bizim oruç bağışıklığı azaltır yönünde bildiğimiz aslında yanlış bir kanıdır. Ramazan’da bağışıklığımızı zayıflatan oruç değil uyku düzenindeki bozulmalardır.
  • Diyabet tablosunu tersine çevirir. İnsulin duyarlılığını artırır.
  • Oruç ile beyinde yeni sinir hücreleri oluşur. Bu da nöroplastisite öğrenme sürecini artırır, strese direnci artırır.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR