Bağırsağımızdaki trilyon böceğin sağlığı genel sağlığımızı etkileyen en büyük şeylerden biridir. İç bahçemiz dediğimiz bağırsağımızın bitki örtüsünü, yediğimiz ve yaşam seçimimizle destekleyebileceğimiz yöntemleri öğrenmek zorundayız.
İyi böcekleri beslemeliyiz ve bağırsaklarımıza zarar veren alışkanlıklarımızdan kaçınmalıyız. Çok fazla şeker ve nişasta gibi, alkol tüketmek ya da stresin tahribat yaratmasına izin vermek gibi. Unutmayın bağırsak bakterileri düşüncelerinize bile kulak misafiri oluyor.
Huzursuz Bağırsak Sendromu
Ofisimde şişkinlik, kramplar, ishal, kabızlık ve karın ağrısı gibi rahatsız edici yakınmalardan mustarip çok fazla hasta görüyorum. Çoğu zaman bu, gerçek bir problem haline gelen Huzursuz Bağırsak Sendromu (IBS) belirtileri. Milyonlarca insanın huzursuz bağırsağa sahip olduğunu biliyor muydunuz? Bağırsak yakınmalarınız yoksa bile, obezite, şeker hastalığı, kalp rahatsızlığı, kanser, otoimmün hastalık, astım, egzama gibi allerjik hastalıklar ve depresyon ve otizm dahil olmak üzere pek çok hastalık bağırsak floranız üzerinde etkili.
Bağırsakların mikrobik ekosistemi sağlıklı olmalı
Temel olarak bağırsaktaki mikrobik ekosistem sağlıklı olabilmeniz için sağlıklı olmalıdır. Bağırsak bakterileri dengesiz olduğunda sizi hasta yapar. Tüm bağırsak bakterileri arasında iyi çocuklar, kötü çocuklar ve çok kötü çocuklar var. Çok fazla kötü adam olduğunda ve iyi adamlar kalmadığında bu bir sorun haline gelir. Bu nedenle probiyotikler ve prebiyotiklerle destekleme çok önemlidir.
Probiyotikler ve prebiyotikler ne işe yarar?
Bağırsaklarımız sadece sindirim yapmıyor aynı zamanda bağışıklığımızı artırarak mikroplarla savaşmamızı hastalanmamızı sağlıyor. Beynimizle sürekli irtibat halinde kendi kendine karar verebilen beyinden sonraki tek organımız. Mikrobiyatamızı güçlendirmek için prebiyotik ve probiyotikten zengin sağlıklı beslenmeye gayret edin. Beyaz lahana turşusu, ev yapımı yoğurt ve kefir en yüksek probiyotik içeren besinlerdir, bolca tüketmeye çalışın. Hekiminiz önermedikçe antibiyotik kullanımından kaçının iyi huylu bakterilerinize zarar vermeyin. Besinleri iyi çiğneyin 30 kez çiğneyerek yutmak en idealidir ve böylece midenizin işini rahatlatmış ve besinlerden maksimum fayda sağlamış olacaksınız.
Probiyotikler bağırsağı korur
Probiyotikler bağırsağı inflamasyona karşı korur, bağışıklığı ve sağlıklı sindirim görevlerini destekler ve sindirim yolu için yararlı bakterilere destek sağlar. Histamin intoleransı ve fermente gıdalardan kaçınmak için probiyotik en iyi seçimdir. Genellikle hapları veya toz formunu tercih ediyorum çünkü bu, probiyotiklerin en kolay ve etkili şekilde verilmesine yol açıyor.
Prebiyotikler hangi besinleri içerir?
Prebiyotikler, bağırsakta iyi böceklerin beslenmesine yardımcı olan bir çözünür lif türüdür. Prebiyotikler, soğan, sarımsak, tatlı patates gibi yiyecekleri içerir. Bu doğal destekleyicileri bağırsak sağlığı için mümkün olduğunca hayatınıza dahil etmeyi unutmayın.