Zaman zaman çeşitli sorunlar için psikiyatrik ilaçları kullanmak zorunda kalıyoruz. Tablo şizofreni, bipolar bozukluk gibi ciddi ise kullanmak zorundayız.
Özellikle son 20 yılda reçetesiz, hekim tavsiyesi olmadan kendi kararımızla özellikle antidepresanları, uyku ilaçlarını sık kullanmaya başladık. Tabii ki psikiyatrik ilaçların gerekli durumlarda kullanımı kişinin yaşam kalitesini artırabilir ve yakınmaları hafifletebilir. Ancak gereksiz veya uzun süreli kullanımlarda bu ilaçların ciddi yan etkileri olabileceğini akılda tutmamız gerekiyor. Bu ilaçlar herkes için uygun olmayabilir.
Öncelikle karaciğer ve böbrekten atılan bu ilaçları kullanırken sık aralıklarla karaciğer ve böbrek testlerinizi kontrol ettirmeniz çok önemli. Aynı zamanda kan değerlerinizi de etkileyebilir lökosit, trombosit gibi kan değerlerinizi de kontrolde tutmanız gerekiyor. Bu tür ilaçların tedavisi mutlaka bir hekim rehberliğinde sürdürülmelidir.
Tedavilerde kullandığınız ilaçlar
Uyku düzeninizi değiştirebilir, bazıları uykusuzluk bazı ilaçlar ise aşırı uykuya neden olabilir.
Hafızanızı konsantrasyonunuzu olumsuz etkileyebilir. Unutmayın ki kullandığınız bu tür ilaçların temel amacı beyni sakinleştirmektir. Ama beyin uzun süre sakinleşme ile hafızasında olumsuz etkilenmeler olabilir.
İlaçların uzun süreli kullanımı özellikle bazı anksiyete ve uyku ilaçları bağımlılık yapabilir ve zamanla ilaçlara tolerans gelişerek etkisiz kalabilirler, doz artırmanız gerekebilir.
Hepsinden daha da önemlisi kullandığınız depresyon anksiyete ilaçları size yalancı mutluluk ve sakinlik verecektir. Burada en önemlisi hekiminizin takibinde kalmak bu ilaçları önerilen süre dışında kullanmamak ve asıl probleminizin nedenini tedavi etme amacıyla psikoterapi tedavisi almak olacaktır.