Sabahları kahve içmek yararlı mı zararlı mı?

Sabahları kahve içmek yararlı mı zararlı mı?

Kahveyi biz ön planda daha uyanık ve enerjik hissetmek için kullanıyoruz, ruh halimizi iyileştirmek, egzersiz performansımızı artırmak için kullanıyoruz. Hatta kafein tüketmek kiloyu bile kontrol etmemizi sağlayarak azaltabiliyor.

Her zaman kafein tüketiminin sınırlı dozlarda olması gerektiğini vurguluyorum ve 300 mg’a sınır diyorum. 300 mg. altında kafein kullanımı son derece sağlıklı iken, 300 mg. üzerinde bazı sorunlarla karşılaşabileceğimizi bilmemiz gerekiyor.

Çalışmalar ayrıca 300 mg. altında dozlarda kafein tüketiminin Alzheimer hastalığı ve kalp hastalığı gibi hastalıklara karşı da koruma sağlayabildiğini gösterdi. Ancak birçok insan yanlış zamanlarda kahve tüketebiliyor ya da kafein alabiliyor.

Bazılarımız sabahları ilk iş olarak aç karnına kahve içmeyi seviyoruz, bazılarımız da akşam altıdan sonra eve gelip istirahat ederken çay kahve gibi kafein içeren içecekler tüketebiliyoruz. Yapılan çalışmalar ise şunu söylüyor her ikisi de yanlış özellikle sabah aç karnına içtiğiniz kahve ciddi şekilde sindirim sorunlarına neden olabiliyor.

Kahve tüketiminin zararları

Kahve tüketimi ile birlikte midenizde mide asit salgılanması artacağı için midenizi tahriş edebilir. İlerleyen dönemlerde huzursuz bağırsak sızıntılı bağırsak gibi iltihaplanmaya yol açabilecek tablolara neden olabilir. Yine mide ekşimesi, ülser, mide bulantısı, reflü ve hazımsızlık gibi yakınmaları da tetikleyebilir. Tabii ki bizim burada en önemli sıkıntımız inflamasyonu yani iltihaplanmaya yol açabilmesi. Çünkü uzun vadeli inflamasyon bir süre sonra beyinde de inflamasyona neden olarak, birtakım hastalıkların ortaya çıkmasına yol açacak.

Sabahları aç karnına kafein tüketiminden kaçının

Size önerim sabahları aç karnına kahve, çay gibi kafein tüketiminden mümkün olduğunca kaçının. Ve özellikle akşam 18’den sonra aldığınız kafeinin ancak 24-01 saatlerinde vücudumuzdan atılacağını, bu nedenle de uykumuzu olumsuz etkileyebileceğini unutmayın. Bunun yanında kafein özellikle belli saatlerden sonra 300 mg’ın üzerinde yüksek dozlarda kullanılması stres hormonunu da yükseltecek ve uykumuzu olumsuz etkileyecek, beraberinde sinirlilik, huzursuzluk, yerinde duramama gibi ya da kan basıncı yüksekliği gibi tablolara da nedir olacağını bilmeniz gerekiyor.

İşte bu nedenlerle kafein kullanımına mümkün olduğunca sabah kahvaltı sonrasında tok karnına almak ve 300 mg dozu günlük olarak geçmemek çok önemli.

300 mg. derken neyi kastediyoruz?

Bir fincan Türk kahvesinde yaklaşık 125-150 mg kafein varken bir bardak hazır kahve ya da filtre kahve de 100 mg., bir bardak çayda 50 mg. kadar kafein mevcut. Akşam saatlerinde ise mümkün olduğunca üçten dörtten sonra kafein tüketimine mola vermek gerekiyor

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR