Beyinde salgılanan bazı hormon ve maddeler bizi tıpkı araba direksiyonda giderken fren ve gaz pedalına basmak gibi harekete geçirir ya da yavaşlatır.
Beyin bir denge sistemidir, denge tartısında bir tarafta uyaran ve beyni aktifleştiren diğer tarafta sakinleştiren sistem mevcut. Uyaran sistem beynin gaz pedalıdır.
Dopamin ne işe yarar?
Dopamin, adrenalin ve kortizol işlev görür. Dopamin enerji verir, motive eder, dikkati artırır. Düşükse odaklanma azalır, enerji azalır motivasyon azalır, sosyal içe kapanma görülür. Uyanmanız için bir çay kahve ihtiyacı olması dopamin ihtiyacını gösterebilir.
Kortizol nedir?
Kortizol savaş hormonu hayatta kalma hormonudur. Eğer aşırı yüksek ise hafıza sorunları, depresif ruh hali, uykusuzluk, yorgunluk olur. Kortizol dengesiz ise karın bölgesinde yağlanma, aşırı tuzlu isteği, uykusuzluk görülüyor.
GABA ve serotonin görevleri
Beynin fren pedalında ise GABA ve serotonin vardır. Serotonin huzur mutluluk hormonudur. Duygusal denge, uyku düzeni, yeme alışkanlığı, sindirim dengesinde rol alır. Serotonin düşük olduğunda sinirli öfkeli, karamsar, Özgüven eksikliği, değersiz hissetme olabilir. Kişi sürekli tatlı yeme isteği duyar.
GABA ise rahatlama gevşeme hormonudur. Düşüklüğünde gevşeyememe, vücutta gerginlik, uyutmayan düşünceler olur ve ayak fren pedalına hiç basamaz. Beyin hep çalışıyordur.
Peki tüm bu hormonları nasıl dengeleyeceğiz? Çok basit. İşte hormonlarımızı dengelemenin basit yolları:
- Magnezyum kullanacağız
- B 6 vitamini kıllanacağız
- Açık havada zaman geçireceğiz
- Güneş ışığından faydalanacağız
- Vücudumuzu rahatlatan dua, meditasyon veya inancınıza göre namaz ile ibadet yapacağız
- Şekerli ve karbonhidratlı beslenmeyi keseceğiz
- Alkol ve sigaradan uzak duracağız
- Kafeinli içecekleri azaltacağız