Beyin 2 yarımküreden oluşur, sağ ve sol beyin. Sol beyin size şu konularda yardımcı olur; mantık, matematik, gerçekler, net objektif düşünerek karar verme.
Sağ beyin ise daha görsel ve sezgiseldir. İnsanlar bazen onu analog beyin olarak da adlandırır. Daha yaratıcı ve daha az organize bir düşünme biçimine sahiptir. Sağ beynin şu konularda yardımcı olur: hayal gücü, bütünsel düşünme, sezgi, sanatlar, müzik, duygu görselleştirme, hayal kurmak.
Beynimizin iki tarafının farklı olduğunu biliyoruz ancak bu tıpkı baskın bir elimiz olduğu gibi baskın bir beynimiz olduğu anlamına mı geliyor? Hayır bu anlama gelmiyor. Sinir lifleri iki yarımküreyi birbirine bağlayarak bir bilgi yolu oluşturur. İki taraf farklı işlev görse de birlikte çalışır ve birbirlerini tamamlarlar. Aynı anda beyninizin sadece bir tarafını kullanmazsınız. İster mantıksal ister yaratıcı bir işlev gerçekleştirin, beyninizin her iki tarafından da girdi alırsınız. Örneğin, insanlar sol beyni dil ile ilişkilendirir, ancak sağ beyin bağlamı ve tonu anlamanıza yardımcı olur. Sol beyin matematiksel denklemlerle uğraşır, ancak sağ beyin karşılaştırmalar ve kaba tahminlerde yardımcı olur.
Yine de beyninizin iki tarafının farklı olduğu ve beyninizin belirli bölgelerinin uzmanlık alanlarına sahip olduğu bir gerçektir. Bazı işlevlerin yoğunluğu kişiden kişiye değişebilir. Son araştırmalar özellikle sol elini kullanan kişilerin bazı fonksiyonlar için beynin her iki yarım küresini de daha aktif şekilde kullandığını gösterdi.
100 yıldan uzun süredir insanların hangi elini kullandığı üzerine çalışan bilim insanları, el kullanımının insan beyninin nasıl farklı çalıştığı hakkında çok şey gösterebileceğini ortaya koydu. Independent dergisinde yer alan bir habere göre, konuyla ilgili yapılan son çalışmalar solak kişilerin beyinlerinin, sağlak olanlardan daha farklı çalıştığını gösterdi.
Solak kişilerin sağlaklara göre daha az beyin lateralizasyonu gösterdiğinin tespit edildiğini söyledi. Beyin lateralizasyonu, insan beyninin sağ ve sol yarım küresinin ayrı ayrı fonksiyonlara sahip olması anlamına geliyor.
Yapılan çalışmada sağ elini kullanan kişilerde, konuşma gerektiren çalışmalar yapıldığında beynin sol tarafının daha aktif olduğu tespit edildi. Solaklarda ise sağ yarım kürede daha fazla aktivite saptandı. Bu solakların dil yeteneklerinde daha yüksek beceri ile ilişkilendirildi.
2010’da yapılan bir başka çalışmada da solakların bir kişinin yüzüne bakarken beynin iki bölgesini de aktif şekilde kullandığı, sağlaklarda ise yüz tanımanın daha çok beynin sağ tarafıyla ilgili olduğu ortaya çıkarılmıştı. Solaklar aynı zamanda mekânsal yeteneklerde daha gelişmiş beyne sahiptir. Nesneleri uzayda konumlandırma veya rotaları daha iyi takip etme yetenekleri daha gelişmiştir.
Araştırmacılara göre beyin lateralizasyonunda görülen bu farklılık solakların daha kalıpların dışında düşünmesini ve bu nedenle daha yaratıcı olmasını sağlayabilir. Beynin sağ tarafı aykırı düşünme ve belirli bir probleme birkaç farklı çözüm üretebilme yetisiyle ilgilidir, solakların bu bölgeyi daha fazla aktif hale getirmesi onların problemleri daha yaratıcı yollarla çözmesini sağlar.