Stres ve erken beyin yaşlanması

Stres ve erken beyin yaşlanması

Araştırmalar, genç yaşlarında, yüksek stres hormonu kortizol seviyelerine sahip kişilerin, hafıza ve diğer bilişsel işlevlerde, aynı yaştaki normal kortizol seviyelerine sahip akranlarından daha kötü performans sergileyeceğini gösteriyor.

Ünlü tıp dergisi Neurology’de yayınlanan araştırmaya göre, kandaki yüksek kortizol beyin hacimlerinde küçülme ile ilişkili.

Günümüzde hızlı yaşam muhtemelen daha fazla stres anlamına geliyor ve stresli olduğumuzda kortizol seviyeleri yükseliyor çünkü bu bizim savaş ya da kaç tepkimiz. Zaman zaman stresli hissetmek elbette hayatın normal bir parçasıdır.

Stres sorunlarla veya görevlerle uğraşırken nasıl tepki verdiğimize odaklanabilir veya bir işi tamamlamaya bizi motive edebilir. Ancak kontrolsüz kronik stres farklıdır. Hayatla müdahale eden duygusal, psikolojik ve hatta fiziksel etkilere neden olabilir. Yaşamın erken dönemlerinde önemli miktarda strese maruz kalma ile ilerleyen dönemlerindeki kronik stres arasındaki bağlantı iyi kurulmuştur.

Erken yaşam stresi, şiddetine ve zamanlamasına bağlı olarak, yetişkinlik döneminde stresli tetikleyicilere yanıt olarak kronik stres kaynaklı depresyon ve diğer psikiyatrik bozukluklara yatkınlıkta üç kat artışa neden olabilir.

Önemli bir çalışmaya göre işten kovulmak, boşanmak veya bir savaş deneyimi gibi stresli yaşam olayları beyni dört yıla kadar yaşlandırabilir. Ve ne kadar stresli deneyimler yaşanırsa bilişsel işlevler o kadar fazla etkileniyor.

Uzun süreli stres şu anda Alzheimer hastalığı için bir risk kabul ediliyor. Uzun dönem stresli olaylarda kortizol artışının beyne yaptığı zararlar yanısıra vücutta hormonal dengeyi de olumsuz etkilediğini söylemek gerekiyor. Stres aynı zamanda uyku düzeninizi de bozar ve uykusuzluk beyin sağlığını tehdit eden önemli bir nedendir.

Araştırmalar stres ve kronik inflamasyon arasında, Alzheimer gelişimini hızlandırabilecek bağlantılar olduğunu gösterdi. Ancak uzmanlar, sağlıklı bir yaşam tarzının ve sağlıklı bir diyetin, stresli olaylardan geçen insanlar için bile bu riski azaltmaya yardımcı olabileceğini vurguluyor.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR