Etrafımız toksinlerle dolu. Toksinler vücudunuza çeşitli şekillerde girebilir ve zarar verebilirler. Kendinizi en sık maruz bıraktığınız toksinleri ve nasıl maruz kaldığınızı bilmek önemlidir. Bir sonraki adım, olumsuz sağlık etkileri riskinizi azaltmak için maruziyetinizi mümkün olduğunca azaltmaktır.
Toksinlere maruz kaldığınızı vücudunuzun sıkıntıda olduğunu nasıl anlarsınız? Eğer şu şikayetlerden en az 4 tanesinden yakınıyorsanız:
- Baş ağrıları
- Karın çevresinde engelleyemediğiniz kilo artışı
- Vücutta ödem ve şişkinlik
- Aşırı tatlı yeme isteği ve sık acıkma atakları
- Sıcağa tahammülsüzlük ve aşırı terleme
- Uyku problemleri, gecenin bir yarısında uyanma ve uykuya dalamama
- Sürekli duygu durumda değişiklik ve sinirlilik hali
- Sebebi açıklanamayan bulantılar
- Aşırı yorgun, halsiz hissetme
- Soluk sivilceli bir cilt, gözaltı morlukları
Kısa Süreli Toksin Maruziyeti
Sadece kısa bir süre için bile toksinlere maruz kalmak olumsuz etkilere neden olabilir. Aslında, aşırı yorgunluk, karın ağrısı, ishal ve daha fazlası, toksinlere maruz kalma semptomlarının altına düşebilir. Diğer kısa vadeli etkiler şunları içerebilir:
- Boğaz veya burunda tahriş
- Cilt tahrişi
- Gözde kaşıntı kızarıklık
- Mide bulantısı ve kusma
- Öksürme veya hapşırma
- Baş ağrısı
Kısa vadeli etkiler hemen ortaya çıkma eğilimindedir. Bazı durumlarda, bu etkilere neden olan toksinden kaçınmak bu sorunları çözecektir. Ancak maruziyetinizi ortadan kaldırsanız bile kalıcı hasar yaşamanız mümkündür.
Uzun Süreli Toksin Maruz Kalma Etkileri
Uzun vadeli etkiler zamanla kademeli olarak gelişebilir. Belirli kimyasallara az miktarda maruz kalmak, Maruziyet devam ettikçe, neden olduğu hasar kronik hastalığa ve kalıcı fiziksel etkilere neden olabilir.
Toksinler sıklıkla hormonal sistemi bozarak veya kanserojen olarak vücudu etkileme eğilimindedir. Hormon sistemini bozanlar, hormon üretme ve vücudun düzen içinde çalışmasını engellerler. Bunun üreme, bağışıklık ve nörolojik sistemler üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Davranış ve kişiliği de değiştirebilir. Çocuklarda, gelişim sorunlarına neden olabilir. Olası etkiler şunları içerir:
- Obezite
- Agresif davranış
- Meme veya prostatta gelişenler gibi hormona bağımlı kanserler
- Kısırlık
- Erken başlangıçlı ergenlik
- Düşük sperm ve cinsiyet hormonu
- Parkinson hastalığı, titreme ve diğer nörolojik bozukluklar
- Artan diyabet riski
- Tiroid disfonksiyonu
- Hava kirliliğinin neden olduğu akciğer kanseri
Toksinler genellikle kanserojen olarak sınıflandırılır. Bu, uzun süre maruz kaldığınızda kansere neden olma yeteneklerine sahip oldukları anlamına gelir.