Trafik kazası veya kalp krizi sonrası hasar gören beyin hücreleri kendini nasıl yeniliyor?

Unutkanlık ile hasar gören beyin hücreleri kendini nasıl yeniliyor?

Beynimize pek fazla bakmıyoruz. Ne zaman ki hafızamız azalmaya başlıyor veya bir beyin hastalığımız oluyor o zaman. Oysa beyin tüm vücudumuzun sağlığından sorumlu, ruh halimiz, hatıralar, entelektüel süreçleri kontrol eder. Yani orkestranın şefidir.

Biz uzun yıllar boyunca beynin statik olduğunu, beynin işleyişi hatta sağlığı üzerinde çok az kontrolümüz olduğuna inandık. Bir beyin hastalığı oldu ise beyin sağlığını iyileştirmek için çok fazla şansınız yoktu. Oysa artık bunların tamamen yanlış olduğunu biliyoruz. Aslında beyin sağlığı ve kapasitemiz hakkında çok büyük bir kontrole sahibiz. Beyin araştırmalarının çok arttığı bir dönemdeyiz ve beyni nasıl sağlıklı tutacağız hastalığı nasıl önleyeceğiz bilgilerimiz artıyor.

Artık hafızayı güçlendirmek çok kolay

Artık çok kolaylıkla doktor yardımı ile hafızanızı güçlendirebilir, dikkat dağınıklığınızdan kurtulabilir, beyin gücünüzü artırabilirsiniz.

Beyin sağlığında hafıza zihin, enerji, ruh hali ve kilo kontrolüne müdahale en kolay toparladığımız işlevler.

Beyinde yeni sinir hücresi oluşturmak mümkün

Unutkanlık en sıklıkla Alzheimer belirtisidir. Alzheimer hastalığında beynin hipokampüs dediğimiz bölümünü belirgin ölçüde etkiler. Ancak şunu biliyoruz ki çeşitli tedavilerle beyin hipokampüs bölgesinde yeni sinir hücresi oluşturmak mümkün. Biz bu duruma nöroplastisite yani beyin hücrelerinin yenilenmesi işlemi diyoruz.

Bir diğer hastalık durumu kaza geçirdiniz, bir şekilde kafa travması oldu veya kalp krizi sonrasında beyne giden kan akımınız durdu ve beyniniz hasara uğradı. Biz bu duruma hipoksik iskemik beyin hasarı diyoruz. Bu hastalarda da beyin hücrelerinde tamir işlemi yapıyor ve ölen beyin hücrelerinin görevini diğer sağlam beyin hücrelerinin devralmasına olanak sağlıyoruz.

Tabii bu işlem her hasta için maalesef ki yapılamıyor. Bunun için bir takım kriterler, iyileşme sürecini etkileyen temel faktörler var; kişinin yaşının genç olması, olayın yakın dönemde meydana gelmiş olması (ideali olayın ilk 3 ayı, maksimum 6 aya kadar) ve radyolojik görüntülemelerinde bazı bölgelerin görece sağlam olması iyileşme sürecinde olumlu yanıtlar sağlıyor.

Beyin hücreleri nasıl yenileniyor?

3 aşamalı bir tedavi çizelgesi uyguluyoruz. İlk aşamada hastayı hastane şartlarında yatırarak tedavi sürecinde gözlemliyoruz. Öncelikle beyne etki edecek ve beyinde BDNF proteinleri dediğimiz yeni hücre oluşumu sağlayan proteinlerin oluşmasını sağlayan tedavi vermek amacıyla beyne giden kan akımını artırıyoruz ve kan damarlarını genişletiyoruz. Hatta tedavi ile yeni damar oluşumunu da artırıyoruz. Bu aşamaya anjiogenez yani yeni damar oluşumu aşaması diyoruz.

Yeni damar oluşumu aşamasının ardından yüklü nöroplastisiteyi sağlayacak beyin besinlerini beyne iletiyoruz ve yeni sinir hücresi veya bağlantıların oluşumunu sağlıyoruz. Bu aşamaya sinaptogenez yani yeni bağlantı ağları oluşumu aşaması diyoruz.

Bu tedavi sürecinde aynı zamanda nöroplastisite -beyin hücreleri yenilenmesi- konusunda uzman fizyoterapist hekimlerle yoğun beyin uyarıcı fizyoterapi tedavisine başlıyoruz. Aynı zamanda hastanın kognisyon ve duygu durumuna yönelik psikiyatri hekimlerimizle tedavi planlamaları yapmaktayız.

Yüksek proteinli ve antienflamatuar beslenme çizelgeleri

Tedavinin en önemli aşamalarından biri olan yüksek proteinli ve antienflamatuar beslenme çizelgelerini uzman beslenme uzmanlarımızla ayarlıyoruz. Tüm diğer sistemik problemlerini kontrol altına alarak (beslenme, yatak yarası, solunum, idrar ve gaita kontrolü) tedaviyi bütüncül olarak gerçekleştiriyoruz.

Bu tedaviye Türkiye’de 2016 yılında başladık ve halen aktif olarak hastalarımıza hizmet vermekteyiz.

İlk hastamız basında büyük yankı uyandırmış ve İstanbul Üniversitesi tarafından Prof. Dr. Derya Uludüz, bilime katkıları nedeniyle teşekkür belgesi almıştır.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR